Малките грации със златни медали по художествена гимнастика разнасят славата на Пловдив.

Училището въвежда атрактивната специалност „Защита на информацията”, учениците ще учат криминалистика и авторско право в интернет

 

Малките грации със златни медали  по художествена гимнастика разнасят славата  на Пловдив.
Малките грации  Гинка Иванова, Гергана Табакова, Ваня Илчева и Алекса Маринова със златни медали по художествена гимнастика разнасят славата на Пловдив.

 

Златни медалисти донесоха спортна слава на СОУ „Симеон Велики”. Най-многобройни са състезателките по художествена гимнастика от клуб „Тракия елит”. Шест малки грации от втори клас усилено тренират по няколко пъти седмично в залата, но това не им пречи да са отлични ученички. Виктория Данчева и Светла Филипова спечелиха златни медали от Международния турнир за купа „Диляна” като част от ансамбъла на треньорката Джемиле Халилова. Стела извоюва злато и в индивидуалната надпревара. Съученичките им Гинка Иванова, Ваня Илчева, Алекса Маринова и Гергана Табакова също се завърнаха със злато като част от ансамбъла на Анета Гайдаджиева.

Виктория Данчева и Светла Филипова от "Тракия елит" също са златни медалисти.
Виктория Данчева и Светла Филипова от “Тракия елит” също са златни медалисти.

 

Гордост на училището е и бъдещият Григор Димитров. Тенис талантът Янаки Милев е в Топ 5 на националната ранглиста за момчета до 12 години и това му донесе участие на „Dutch Bowl International” – второто най-силно състезание в света. Четвъртокрасникът отпадна достойно на четвъртфиналите.

„ От 2-годишен съм на корта. Баща ми ме запали. Първоначално играех любителски, но като станах на 4 , започнах да тренирам по-сериозно и тръгнах по турнири”, казва Янаки и добавя, че баща му бил още по-взискателен към него в сравнение с другите деца, които тренира. През лятото Янаки прекарвал по цял ден на корта, защото мечтата му е да стигне идола си Григор Димитров, а за това се искало упоритост и труд.  Седмичната му програма през зимата е училище – тренировки – писане на домашни.

На държавното първенство в зала за момчета и момичета 10-годишният талант се класиран втори. На световното за деца до 12 години в Рим миналата година  стигна до четвъртфинали. Голямата му победа е от 2013-а  в Тренто, когато става  шампион до 10 години. Същата година талантливата му игра го доведе до полуфинали на турнира в Белград. Сега Янаки усилено тренира за турнира на клей през март.

 

Тенисистът Янаки Милев  мечтае да стигне класата на Григор Димитров.
Тенисистът Янаки Милев мечтае да стигне класата на Григор Димитров.

 

Атрактивната специалност „Защита на информацията” въвежда от следващата учебна година училището, каза директорът Руси Баташки, който се надява да получи одобрение от просветния инспекторат. Учениците ще изучават криминалистика, екстремна и поведенческа психология, авторско право в интернет.