11-класникът стана първи на едно от най-престижните състезания в света – Московската олимпиада

 

Със златен медал от XII открита Московска олимпиада по информатика се завърна Радослав Димитров от Математическата гимназия. 11-класникът стана първи на едно от най-престижните състезания в света, което се проведе от 7 до 10 март в Москва. Ръководител на Радослав е Бистра Танева – главен учител по информатика в МГ. Средствата за участието му са били осигурени от Училищното настоятелство „Архимед-ОМГ“, след като бяха от общината отказали финансиране.

Подборът за финалите се извършва в два предварителни кръга, като в първия са взели участие 2061 състезатели от цял свят. До втория са достигнали 500,  и за същинската надпревара поканените са 400 от всички участващи в подборните кръгове.

Според регламента в олимпиадата мерят знания ученици на възраст от 12 до 20 години от различни страни в света. От българските участници до финален кръг са били допуснати Радослав Димитров от МГ „Акад. Кирил Попов“; Мартин Копчев, Добрин Башев, Цвета Тодорова и Пламен Динев от Габрово; Захари Маринов от Плевен, Стоян Малинин и  Александър Георгиев от Хасково и Иван Ганев, Петър Ангелов, Марин Йорданов и Александър Георгиев от Школа А&Б – Шумен.