42 момичета от 31 пловдивски училища донесоха първа награда от Световния хоров фестивал на мира

Със златен медал се завърна от Виена хор „Детска китка” при Центъра за личностно развитие (ОДК). Момичетата на диригента Яна Делирадена донесоха първа награда конкурсната програма на деветото издание на Световен хоров фестивал на мира в австрийската столица.

42-те хористки от 31 пловдивски училища с диригент Яна Делирадева спечелиха приза в категория „Младежки хорове: 15-19 години” за изпълнението си на „Veni Domine” от Феликс Менделсон, „Sanctus § Benedictus” от Гералд Вирт, „Бучимиш” от Петър Льондев” и “It Don’t Mean a Thing” от Дюк Елингтън.

Конкурсът се проведе в концертната зала на Хора на виенските момчета, а председател на международното жури беше проф. Лингфен – основателка на катедрата по хорово дирижиране в Пекинската консерватория.

Във фестивала взеха участие 41 хора от Австрия, България, Германия, Израел, Канада, Китай, Полша, Тайван, Чехия и Япония. Страната ни беше представена и от хор „Ален мак” от Благоевград и от пловдивския „Детска китка”.

Наградите бяха обявени на последния от трите гала концерта в легендарната Златна зала на Виенското филхармонично дружество, в чийто финал 800 хористи изпълниха заедно произведения от Гералд Вирт, Монде Мдинги и анонимен композитор от ХV-XVI век.

Световният хоров фестивал на мира се организира в партньорство с австрийското правителство, Община Виена, Хора на виенските момчета, китайската продуцентска агенция „Masters Music International”, ООН-Виена и с финансовата подкрепа на фондация „Готфрид фон Айнем”. Артистичен директор на фестивала е Гералд Вирт, президент и артистичен директор на Хора на виенските момчета.

Освен в състезанието и гала концерта във Виенското филхармонично дружество, хор „Детска китка” участва и в концерти в църква „Св. Петър”, централата на ООН във Виена и Дом за възрастни хора.

Пътуването на хор „Детска китка” се осъществи с подкрепата на Община Пловдив по програма  „Мобилност“.