Четирима пловдивчани, начело с хоровия диригент проф. Златина Делирадева, бяха отличени за принос в развитието на българската култура и духовност

С почетен знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики – златен, и грамота бяха наградени директорът на Националното училище за музика и танц „Добрин Петков” в Пловдив – Нели Попова-Коева и директорът на Регионалния етнографски музей доц. Ангел Янков.

Министърът на културата Боил Банов връчи традиционните годишни награди по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На официална церемония в Национална галерия „Двореца“ престижните отличия на Министерството на културата получиха творци и артисти от различни области на изкуствата за техния принос в развитието на българската култура и духовност.

Преди старта на церемонията бе почетена паметта на голямата ни оперна певица Христина Ангелакова.

В началото на награждаването и между отделните категории гостите бяха поздравени от деца таланти от училищата по изкуствата и по културата. За първи път отличия получиха и деца от училища по изкуствата с международни награди.

С почетен знак „Златен век“ – звезда, грамота за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност бе наградена проф. Златина Делирадева – хоров диригент и музикален педагог. Името й се свързва със създаването на хор „Детка китка”, с научната и преподавателска дейност в АМТИИ.

Почетен знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики – сребърен, и грамота получи Стефка Илиева – библиотекар-методист в НБ „Ив. Вазов“ – Пловдив.

Думите на благодарност на всички отличени бяха обобщени от режисьора Асен Шопов: „Благодаря за проявеното доверие към дейци на културата, които със своето творческо дръзновение съдействат за съхраняване на така необходимата ни духовност във времето на вилнеещ прагматизъм”.

В края на церемонията традиционно прозвуча „Върви, народе, възродени”.