Четирима пловдивчани, начело с хоровия диригент проф. Златина Делирадева, бяха отличени за принос в развитието на българската култура и духовност

С почетен знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики – златен, и грамота бяха наградени директорът на Националното училище за музика и танц „Добрин Петков” в Пловдив – Нели Попова-Коева и директорът на Регионалния етнографски музей доц. Ангел Янков.

Министърът на културата Боил Банов връчи традиционните годишни награди по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На официална церемония в Национална галерия „Двореца“ престижните отличия на Министерството на културата получиха творци и артисти от различни области на изкуствата за техния принос в развитието на българската култура и духовност.

Преди старта на церемонията бе почетена паметта на голямата ни оперна певица Христина Ангелакова.

В началото на награждаването и между отделните категории гостите бяха поздравени от деца таланти от училищата по изкуствата и по културата. За първи път отличия получиха и деца от училища по изкуствата с международни награди.

С почетен знак „Златен век“ – звезда, грамота за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност бе наградена проф. Златина Делирадева – хоров диригент и музикален педагог. Името й се свързва със създаването на хор „Детка китка”, с научната и преподавателска дейност в АМТИИ.

Почетен знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики – сребърен, и грамота получи Стефка Илиева – библиотекар-методист в НБ „Ив. Вазов“ – Пловдив.

Думите на благодарност на всички отличени бяха обобщени от режисьора Асен Шопов: „Благодаря за проявеното доверие към дейци на културата, които със своето творческо дръзновение съдействат за съхраняване на така необходимата ни духовност във времето на вилнеещ прагматизъм”.

В края на церемонията традиционно прозвуча „Върви, народе, възродени”.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.