От Българската асоциация на организациите на производителите на плодове и зеленчуци имат съмнения за злоупотреби при избора на фирми за доставка

Българската асоциация на организациите на производителите на плодове и зеленчуци настоява за анулиране на схемата за доставка на училищен плод, заради липсата на каквито и да било гаранции за родните производители и изкуствено създадени условия по схеми „Училищен плод“ и „Училищно мляко“.

Преди дни от асоциацията сигнализираха с писмо до премиера Бойко Борисов и министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, че съществува реална опасност един единствен земеделски производител да получи почти половината от държавната поръчка за доставка на плодове и зеленчуци за детските градини и училищата през новата учебна година.

Производителите обясняват, че в Държавен фонд „Земеделие“ са приели заявление от една фирма, която ще обслужва 44% от учебните заведения по програма „Училищен плод“. Кандидатът се позовава на промени в Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения, приети през пролетта. Според асоциацията промените не са в полза на реалните земеделски производители, а облагодетелстват търговци, като дават възможност един субект да получи огромен дял от доставките.

“Много ни притеснява фактът, че когато останат двамата земеделци да се конкурират, приоритет има този, който отглежда повече на брой продукти”, коментира той”, заяви на пресконференция днес изпълнителният директор на асоциацията Чавдар Маринов. По думите му, по необясними причини в Наредбата е изпуснато изискването земеделските производители на плодове и зеленчуци по схемата да доставят на училищата произведена от тях продукция – изискване, което е включено в „Училищно мляко“.

Асоциацията настоява приемът на документи по схемата, който приключи вчера, да се анулира, а Наредбата да бъде променена, така че да се премахнат изкуствените условия. Има и вариант тя да се отмени, като се върне миналогодишната.  Досегашната наредба задължаваше заявителите по схемата да доставят в учебните заведения плодове и зеленчуци, с изключение на цитрусовите плодове и бананите, чрез местни покупки или от местни пазари.  Целта бе да се стимулира производството в страната, като се осигурява допълнителна възможност за пазарна реализация. Практиката по прилагане на схемата показа, че това изискване не гарантира родно производство плодове и зеленчуци. На местните пазари се предлагали и чрез местни покупки се доставяли вносни плодове и зеленчуци.
Бюджетът по програмата е близо 13 млн. лв.