Ректорът на Аграрния университет проф. Димитър Греков, земеделският министър Десислава Танева, посланикът на Израел Шаул Рамиса на откриването на семинара.
Ректорът на Аграрния университет проф. Димитър Греков, земеделският министър Десислава Танева, посланикът на Израел Шаул Камиса Раз на откриването на семинара.

Бъдете новатори в учението, защото от вашето развитие зависи дали след 20 години ще може да бъдете на подобен семинар в чужда държава и да презентирате иновациите на нашето българско земеделие. Имате възможност в днешния отворен свят да видите всички достижения на технологиите в земеделието и да ги приложите у нас. С тези думи се обърна към студентите на Аграрния университет министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която откри днес семинар на тема „Иновации и земеделие в Израел” във висшето училище. Пред участниците във форума посланикът на Израел у нас Шаул Камиса Раз заяви, България притежава огромен потенциал, а Израел има научните технологии и може да помогне за истинска революция не само в българското земеделие, но и в икономиката като цяло. Според посланика не може да се говори за просперитет на земеделието без развитието на науката.

Танева призова също да не се обръщаме назад и да анализираме грешките, а да използваме всички възможности в бъдеще, а за целта трябва за заложим на науката и иновациите.

Предшественикът й и ректор на Аграрния университет – проф. Димитър Греков, също заяви категоричното си убеждение, че трябва да се ускори трансферът на технологии от науката към практиката.

„Целта на нашите дипломи е да гарантират старт за успешна кариера. По време на обучението студентите трябва да се изградят като конкуретни на пазара. Основното предизвикателство е не само да произвеждаме повече, а да правим качествено земеделие”, заяви проф. Греков.

2. 3 милиона евро е финансирането за България до 2020 година по Програмата за развитие на селските райони, която ще се отвори до края на този месец – уточни министър Танева. Над един милиард евро по тази програма са за подобряване конкурентноспособността на земеделските стопанства.