Ученически отбори от страната представиха какво значи изследователски подход в обучението по физика по проекта “Верижна реакция” в ПУ

Отборът на Математическата гимназия с преподавател по физика Мария Баракова се класиравтори.
Отборът на Математическата гимназия с преподавател по физика Мария Баракова се класиравтори.

Сайт за Големия взрив и проект “Зелено осветление” донесоха съответно второ и трето място на Математическата и Професионалната гимназия по електроника и електротехника на национално състезание в Пловдивския университет през уикенда. 5 училища от страната или общо 16 отбора премериха сили с оригинални презентации в рамките на проекта “Верижна реакция”, чийто координатор е висшето училище.

“Идеята на проекта е да се разпространява и прилага изследователският подход в обучението по физика, което е изключително актуално и модерно в цяла Европа”, обясни деканът на физическия факултет на ПУ доц. Жана Райкова.

ОМГ участва с два отбора, които презентираха уебсайт за Големия взрив и доклад за най-подходящия материал за депо за отпадъци.

“Темите са изключително актуални. Децата направиха изследвания и изработиха своите хипотези. Дадоха предложения за материал за депо – глина, бентонит и чакъл в определени съотношения”, похвали деветокласниците си преподавателят по физика от ОМГ Мария Баракова.

Алтернативни източници на осветление представиха чрез проекта си “Зелено осветление” учениците от гимназията по електротехника. Амбициозните тийнейджъри направиха сравнителен анализ между традиционните лампи с нагреваеми жички, флуорисцентните и новите лед лами. След което изчислиха какви са икономиите при въвеждане на новите източници.

Тимът на Професионалната гимназия по електротехника с преподавателя по физика Ганка Лавчева.
Тимът на Професионалната гимназия по електротехника с преподавателя по физика Ганка Лавчева.

Честта на Пловдив защити и Професионалната гимназия по автотранспорт, чийто обаче не успя да влезе в призовата тройка.

Растения в космоса, еко ферма и методи за повишаване на добивите с акцент върху азотните торове бяха другите проекти, които се състезаваха за голямата награда – участие на международната конференция в Хайделберг. Тя бе присъдена единодушно на отбора от Национално СОУ София за артистично представения им проект за извънземните. Столичани показаха и модел на извънземно от стиропор и хартия, както и авторски филм за това как се търси извънземен живот.

Миналогодишните национални победители – отборът на пловдивската ЕГ “Иван Вазов”, който постигна изключителен успех и се класира първи и на световната надпревара в Шефилд, поздрави тазгодишните призьори и им пожела успех.

“Направихме общество на учителите по физика, които работят по изследователския подход. Към момента сме 20 души, но ще приемаме нови членове само след обучение”, уточни доц. Райкова и добави, че методът дава невероятни резултати в класната стая.