„Желанието ни е регионалните здравни инспекции да имат унифициран подход при предписанията за карантиниране и при изследването на контактни лица в училищата и в семействата на ученици и учители. Това, разбира се, е трудно с оглед на факта, че епидемиологичните проучвания зависят от редица обстоятелства като установяване на контактни от първи и втори ред, наличие на симптоматика за коронавирусна инфекция, информация за социални контакти”.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на видеоконферентна среща с директори на регионални здравни инспекции в страната, съобщиха от ресорното министерство.

По-рано днес се разбра, че навсякъде РЗИ предприема действия по свое усмотрение. Така, например, в двете училища в София и Стара Загора здравните инспектори не само поставят деца и учители под карантина, но ги тестват за COVID-19, както трябва да бъде. В същото време в гимназията в Русе класът на заразения 11-класник беше изпратен само да пази карантина вкъщи без никакви изследвания, а родителите на момчето, които са контактни от първи ред, бяха пуснати да си ходят на работа и евентуално, да станат приносители на заразата.

„Въпреки че имаме общата рамка, работим в нея не просто от началото на COVID епидемията, а ежегодно – при осъществяването на здравен контрол над заразните заболявания, министерството ще изготви и допълнителни насоки, които да улеснят и прецизират дейността на служителите в РЗИ“, посочи още проф. Ангелов.

Участниците в срещата информираха министъра за епидемичната обстановка и разпространението на COVID-19, като отбелязаха, че ситуацията е спокойна и не се наблюдава повишение в броя на положителни за коронавирус.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.