„Бюти клиник” на Търговската конкурира д-р Енчев,  банка направи софтуер за банкомат

DSCF0841

Огромна опашка за звезди се изви днес в панаира, въпреки че цените варираха от 200 до 1700 лева. Желаещите да блеснат с оригинален подарък се тълпяха пред щанда на фирма „Име на звезда“, която предлагаше звезди от съзвездията на зодиакалните знаци. Звездите са описани в каталог „Космос-Земя”, всяка има свои координати и видимост. Някои се виждат с невъоръжено око, други с бинокъл или телескоп. Няма звездно небе, но клиентите си го представяха без проблем. „Получавате сертификат с координатите на звездата и името на човека, на когото е посветена”, обясни Наталия Ванева от пловдивската Търговска гимназия. Училището се оказа рекордьор с 10 фирми, участващи на форума.

Бизнес в нови сектори демонстрираха участниците в Международния панаир на учебните предприятия в Пловдив. На 20-то юбилейно издание се представиха 1000 ученици от  130 ученически фирми от България, Белгия, Румъния, Сърбия и Черна гора.

В рамките на 17 конкурса  бъдещите мениджъри демонстрираха как управляват своите предприятия. Част от тях са свързани с услуги за развлечения и отдих, електронна търговия. Други работят в традиционни сектори, като финанси, производство и пласмент на храни и напитки, туризъм, организация на събития, реклама, строителство и озеленяване, фотография, спорт. Търговски фирми представят от сувенири и играчки, през  облекла, бижута, козметика, стоки за бита и книги до  автомобили.

От „Глобъл инвест банк” на Националната търговско-банкова гимназия в София се оказаха последователи на екоидеята, затова във всичките им клонове са поставени контейнери за разделно сметосъбиране. Младите предприемачи са разработили кредит „Еко мобилност“ за клиенти, които искат да закупят електрически автомобил за бизнеса си или за лично ползване.

„Максималният му срок е шест години при 3.5 на сто лихвен процент за целия период на договора. Сумата, която отпускаме е 60 000 лева. Едно зареждане на електрически автомобил струва 3 лева и може да изминете 150 километра, докато с дизелов автомобил ще са ви нужни 15 лева”, обясни Ивайло Савов от отдел „Влогонабиране“.

Това е единствената учебна банка, разработила и софтуер за собствен банкомат, който поддържа български и английски език.

DSCF0845

Истински конкуренти на доктор Енчев се явяват младите специалисти от „Бюти клиник“. Учебното предприятие на Националната търговска гимназия в Пловдив предлага уголемяване на гърди, коремна пластика, оформяне на бицепс, фейслифт. Клиниката разполага с четирима висококвалифицирани хирурзи и три медицински сестри. Рекламният директор Василена Попова заяви категорично, че жените са по-суетни от мъжете и че преди броени минути 8-класничка е поискала уголемяване на гърди и устни. Напливът пред „Бюти клиник” бе огромен, тъй като цените за процедурите са на половина по-ниски от тези в популярните болнични заведения.

С надуваеми играчки, лодки и банани зарибяваха посетителите на панаира младите предприемачи от „Аквафън“. Момчетата и момичетата от компанията на Търговската гимназия в Пловдив произвеждат и продават изделия от каучук. Хит се оказаха спасителната жилетка за бебешоци.

С аромат на кафе с привкус на тропически плодове привличаха клиенти младите бизнесмени от компания „Кофи парадайс“. Управителят Борислава Кирова обясни, че търгуват с кафе от цял свят от различни ферми.

Момчетата от пловдивската Търговска събраха фенки покрай компанията си “Аутогруп”, която се занимава с внос и износ на мотори и автомобили.

DSCF0830

Момчетата от Професионалната гимназия по битова техника в Пловдив се представиха с компания „Ню арт”, която търгува рисувани от тях платна. Символичните цени на картините със съвременни сюжети привлякоха клиентите. Пред щанда имаше и боди арт като бонус.

Мрежата на българските учебни предприятия обединява 347 ученически и 6 студентски фирми. Всяка година нови 5000 души получават интегрирана подготовка по икономика, компютърни умения, бизнес администрация, роден и чужд език. Мрежата е лидер на Балканите в прилагането на дуалния модел в икономическите специалности на средните училища.

Панаир-ТФ фест-снимка 2