Петкратна световна шампионка по акробатични танци и преподавател по история стана Учител на годината, 10 д е най-представителният клас в допитването на Ученическия парламент

Капсула с послание към идните випуски, която да бъде отворена след 10 години, бе поставена днес в стъклена витрина в Професионална гимназия по електроника и електротехника. Тя е събрала историята на някогашния ТЕТ, а какво са завещали настоящите възпитаници, ще стане ясно на 70-годишнината.

Днес 60-я юбилей на гимназията събра в празнично украсения с цветовете на училището двор поколения ученици и учители. Черно-бели фотоси, поставени на подредените по алеите табла, припомниха началото, а всеки гост на празника получи възможност за пътуване между минало и настояще с истински билет. Достатъчно бе да обиколи шатрите „Традиции“, „Професионализъм“ и „Новаторство“, да отговори правилно на въпроси на учениците, за да си тръгне с измайсторен от тях подарък – техническа джаджа.

На откритата сцена водещите Румяна Денкова и Анастас Чешмеджиев признаха, че за техните 16 години 60-те на училището изглеждат много. Те припомниха поставеното през 1962 г. начало на техникума по електротехника с 4 специалности – силнотокова промишленост, автоматизация на производството, електрообзавеждане, промишлена електроника, разширени после с още направления: електрически мрежи и централи, съобщителна техника, тв техника, оптикоелектроника. След което обобщиха дейността на училището през последното десетилетие, успехите от националните състезания и програми, европейските проекти, партньорстовото с бизнеса. „В тези 60 години константа са едни и същи идеали. Ние сме млади, горди, талантливи и можещи“, заяви Румяна и даде думата за приветствие на директора на гимназията Стоянка Анастасова.

„60 години, изпълнени със смисъл и съдържание. Вълнуващ празник за много поколения, оставили трайна следа в летописа на гимназията. Модерното професионално образование е от изключително значение за икономическото развитие на страната, затова неслучайно работим с водещи фирми в областта на електротехниката, електрониката и компютърните науки. Вече 23 години провеждаме практическо обучение н държави от ЕС. Реализираме съвместни инициативи с висшите училища. Да си ученик в такова училище – знак за качество, е гордост“, обърна се към присъстващите Анастасова, като не пропусна да спомене и спортните постижения – две участия на световно първенство по футбол за ученици.

Емоцията отстъпи на думите, когато педагогическият екип поднесе на Анастасова плакет за нейния принос за развитие на гимназията през годините.

Приветствия бяха поднесени от името на университети, Синдиката на българските учители и синдикат „Образование“, поздравителни адреси изпратиха МОН и Община Пловдив. Сред най-вълнуващите се оказа този на първия директор, назначен с конкурс след промените – инж. Татяна Вълкова. Тя не присъства на тържеството, затова посланието й да пазят високия статут на училището прочете нейната дъщеря.

На сцената си дадоха срещнаха миналото, настоящето и бъдещето. От името на новото попълнение в училището осмокласникът Димитър Салабашев от специалност „Микропроцесорна техника“ разказа, че е сбъднал мечтата си да учи в ПГЕЕ и е открил в него добър клас и добри преподаватели.

Учителят по немски Антония Колешева призна, че при първото си влизане в Учителската стая се почувствала малко зрънце в екип от всеотдайни хора, които се превърнали в нейно вдъхновение. „Все повече обичам живота в училището, всеки час е различен, работата ми е палитра от емоции“, призна Колешева и добави, че с еднакъв ентусиазъм дава дежурства по етажите и въвежда иновации.

„А аз съм миналото – помня честването за 10-годишнината през 1971 г.“, пошегува се със себе си преподавателят по техническа механика инж. Богомил Петков.

„Четири години бях ученик в това училище. Помня имената на всички учители и даже предметите. От мен техник не стана. Освен в часовете по практика, радио и телевизор не съм поправял. Но тук се научих как да уча, да уважавам, да се справям с трудностите“, продължи с признанията инж. Петков. През 1983 г. постъпил като учител и останал 10 години – време, в което се родили и тримата му синове. След 20-годишно прекъсване съдбата отново го връща в класните стаи и работилниците. Така че от 2013 година професионалният му път отново е свързан с ПГЕЕ.

Петкратна световна шампионка по акробатични танци, която за първа година влиза като преподавател, стана Учител на годината. Класната на 8 д Василена Алекова се оказа избор на учениците за най-харесван преподавател. Дългогодишната състезателка, а в момента треньор и хореограф на „Ера балет“, обра овациите на присъстващите, след което и поднесе изненада с изпълнението на своите момчета и момичета. Алекова завършила едновременно „Балетна педагогика“ в АМТИИ и „История“ в Софийския университет.

Тази учебна година й е първата като учител по история, но скоро ще трябва да излезе в майчинство, тъй като очаква свое дете. „Децата не са лоши, колкото ги изкарваме. Те са просто модерни и трябва да се адаптираме към тях. Готови са да дадат, ако и ние им даваме“, казва Василена.

10 д спечели надпреварата за най-представителен клас в допитването на Ученическия парламент.

Изпълнителният директор на “Тракия икономическа зона” Пламен Панчев и изпълнителният директор на BTL Георги Петков също уважиха юбилея.