11-класници пребродиха литературното наследство на Вазов и го качиха в облака, стана ясно на форума “Аз променям моето училище”

Ученици от Руската гимназия пребродиха цялото творчество на Иван Вазов, извадиха и описаха всички места, които той е възхвалявал. Обектите са нанесени върху Гугъл картата с идеята да бъдат създадени туристически маршрути. Единадесетокласничките Петя Дичева и Чудомира Станова представиха проекта „Иван Вазов в облака” на форума „Аз променям моето училище”, организиран от образователен портал „Уча в Пловдив” и Община Пловдив.

Инициативата е на преподавателя по български език Елена Вързилова и е свързана с предстоящия за гимназията, носеща името на Патриарха, 60-годишен юбилей. За целта тя разделила два единайсти класа на 12 групи, на които разпределила цялото литературно наследство на Вазов.

Учениците в групите се договорили помежду си за конкретните творби, с които да работят. Всеки получил задачата да изведе споменатото от Вазов място из България, като посочи цитат от творбата.

„За отделните групи създадох споделен текстови документ с таблица в Google Disc, в която да работят. За всяко посочено от тях място в България те трябваше да дадат в отделна колона географското му описание и исторически факти, при наличието на такива. Учениците получиха разрешението да коментират в документа, защото е редно написаното от тях, преди да бъде включено в документа, да бъде проверено от учителя”, обяснява Вързилова.

Всеки ученик работел в удобно за него време и от устройство, което му е на разположение. 11-класниците коментирали спорни моменти, обмисляли заедно варианти, редактирали текстовете помежду си и получавали бърза обратна връзка за написаното.

„Посегнах към приложение, което е познато за тях, но го използвах по нестандартен начин. Освен във Facebook, където всеки потребител може да посочи местоположението си, Google Maps е на разположение и в образователната платформа на Google. С него създадох два маршрута: „Жизнен път на Иван Вазов” и „По стъпките на Вазов из България: В недрата на Родопите”, като точките по маршрутите включваха обектите, посочени от учениците в споделените текстови документи. Към всяко място, отбелязано на картата, добавих и информацията, която съответният ученик беше посочил в документа; хипервръзка към тематични страници из интернет и към клипове в You Tube”, пояснява Вързилова.

Работата на учениците ще продължи и през ваканцията. Задачата им е да отбележат в Google Maps всички останали места из България, които са посочили в споделените по групи документи, да добавят намерената за тях информация и да създадат подходящи за осъществяване маршрути под наслов: “По стъпките на Вазов из България”.

Каква е равносметката? Вместо дванайсетте творби на Вазов, които са включени в задължителната литература за ДЗИ, учениците опознали творчеството на Патриарха в цялост, защото по време на работата си те споделяли помежду си впечатления от непознатите за тях творби.

“Част от учебния материал беше пренаписан така, че да бъде разбран и от нас, новото поколение ученици”, заявиха Петя и Чудомира от името на паралелките с италиански и испански език, работещи по проекта.