655-402-test

Грамотността на учениците и знанията им по литература ще провери за 15 пореден път областното състезание по български език „Св. Иван Рилски”, а тестовете за кандидат-гимназистите и абитуриентите ще са по формата на националното външно оценяване и зрелостните изпити. Престижната надпревара отново се провежда под патронажа на Института по български език и областната управа и е отворена за ученици от II до VIII и от XI и XII клас.

Заявки за участие се подават от 6 до 23 ноември в СУ „Черноризец Храбър” (без събота и неделя). Таксата за учениците от II до VI, както и VIII клас е 8 лева. 11 лева заплащат учениците от VII, XI и XII клас.  

Състезанието ще се проведе на 25 ноември в СУ „Черноризец Храбър”. Учениците до VI клас, както и осмокласниците, ще работят от 9 до 10 часа, а началният час за седмокласниците е 10.45. Те ще работят до 11.45 часа по формата на националното външно оценяване – тест, но без преразказ с дидактическа задача на този етап.

От 10.45 до 12.45 часа е времето за мислене и писане на участниците от XI и XII клас. Тестът е по формата на ДЗИ, без 41 задача на този етап, която изисква есе или интерпретативно съчинение по зададена тема. 

Учениците, класирали се на първите три места, ще бъдат наградени. Ще има и генерално класиране, в което ще участват явилите се на всички етапи за тази година.

Резултатите ще бъдат изнесени на сайта на състезанието на 19 декември, заедно с информация за получаването на наградите. То се утвърди като едно от най-престижните, на което учениците си сверяват часовника на какъв етап в подготовката си по езика се намират.

Зрелостниците, които участват във всички етапи на състезанието и постигнат висок резултат (5,50 – 6,00) ще могат да се запишат за студенти във Филологическия факултет на Пловдивския университет в специалностите българска филология, славистика, български език и корейски език, български език и китайски език, български език и руски език, български език и френски език, български език и италиански език, български език и новогръцки език, български език и турски език, български език и история