Богата и разнообразна програма са подготвили културните и образователни институции, организации и сдружения по повод Деня на детето.

Днес в 18 часа Балабановата къща е класическият концерт на децата таланти от Къща за музикални вълшебства „Дивизи”.

Общински институт „Старинен Пловдив” и Зонта клуб реализират заедно проекта „Подай ръка, сбъдни мечта сред културното наследство на града“, в който ще се включат 40 участници от „Втори дом”, където са настанени украински бежанци и деца в неравностойно положение, които са били обект на домашно насилие и са изведени в защитена среда.

На 1. юни от 11.30 до 17.00 часа в къщата на Верен Стамболян (постоянна експозиция на Димитър Киров) – ще има арт работилници. Освен това ще могат да разгледат къщата и да се потопят в света на Ди Киро, да изгледат двете серии на филма „Приключения на Фил и Поли“,- предоставени от режисьорско сдружение „Непорасналите“.

Децата ще рисуват костюми от времето на Възраждането с уредника на къщата Ангелина Ризова. Поканени са музиканти ментори, които с китара и перкусии ще обучат децата на ритъм и ще ги запознаят с основни правила за използване на инструментите. Мини Маус ще отведе децата в зоната на творчеството, където ще пълнят кукла от плат и ще получат сувенир за спомен.

На 1. юни в 18:30 часа започва XI-тото издание на концерта „Римският стадион оживява с ансамбъл „Престо“ на НУМТИ „Добрин Петков”. Събитието е част от Международния фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”.

На 3. юни от 10:00 до 17:00 ч. в къщата на д-р Стоян Чомаков (постоянната експозиция на Златю Бояджиев) ще се проведе XXIV-тото издание на Панорама на детското творчество, организирано от Сдружение „Духовно огледало”. Програмата включва градско дефиле на детски духов бенд, концерт, отворени работилници за рисуване, плъстене, изработка на предмети от царевична шума.

На следващия ден от 11:00 часа в двора на къщата  професионалният пътуващ театър за деца „Елени” ще представи куклено-театралния спектакъл „Златното момиче”.

На 4. юни от 11:00 до 14:00 часа в къща „Клианти“  ще се открие изложба с детски картини, икони, литографии, нарисувани от талантите от Ателие „Зографче”- Самоков, и арт работилница, представяща разнообразни техники.

Държавен куклен театър – Пловдив също е подготвил специална програма за Деня на детето. През целия ден в театъра ще се играят спектакли за различни възрасти.

Програмата започва със спектакъл за най-малките (от 6 месеца до 3 години).

  • 10:00 и от 11:30 ч. – „Кой съм аз?“ – театър за бебета
  • 16:00 ч. – „Косе Босе“
  • 19:00 ч. – “Косе Босе” ще се играе и на открито в парк “Елит” (2019) в ЖК „Тракия“
  • 19:00 ч. – „Незнайко в Слънчевия град“