20 училища подредиха пъзела на промяната на образователен форум, организиран от „Уча в Пловдив” и Община Пловдив

„Човек дори само да мечтае, има нужда от подкрепа. Ценим усилията ви и с тази наша идея – да ви съберем, искаме да ви насърчим и да ви кажем – да, така се прави, продължавайте и бъдете смели. Много е важно, когато учениците напуснат училище, да бъдат мислещи хора”.

С тези думи организаторите на форума „Аз променям моето училище” се обърнаха към участниците от 20 училища, които се включиха в четвъртото му поредно издание. Форумът се реализира със съвместните усилия на образователен портал „Уча в Пловдив” и Община Пловдив. Основни и средни учебни заведения, езикови и професионални гимназии  презентираха авторски проекти, инициативи и каузи, реализирани през тази учебна година. Събитието в „Лимакон ивент център” уважиха главен инспектор от общинския отдел „Образование” Анета Кацарска и председателят на просветната комисия в ОбС Вихра Ерамян.

Димитър Чакъров, който представя България на лятната школа на Масачузетския технологичен институт и е носител на престижната награда на Харвардския университет, презентира своята идея за панаир на науката. Целта на 11-класника от Математическата гимназия е да направи обществено достояние разработките на своите съученици. Една от тях – четирикрак робот, бе представена на форума от Ивайло Цветков.

„SOS класна стая” прави лесни и забавни уроците по физика и български език в ОУ „Райна Княгиня”, а заедно с това развива уменията за работа в облака.

За своето литературно междучасие, когато се срещат с утвърдени поети и писатели, разказаха ученици от Френската гимназия.

Какви са предимствата на двигателя на Стърлинг и какво е приложението на PIC микроконтролерите демонстрираха момчетата от ПГ по електроника и електротехника. Мини лаборатория изградиха на сцената младежите от ПГ по хранителни технологии и техника, за да покажат нагледно как се мери захарното съдържание на плодови сокове и как се определя нивото на радиация на околната среда.

Мартина Тинкова и Никола Станчев от ЕГ „Иван Вазов“ обясниха на публиката какво са „Замръзнали картини”, а Димитър Фердинандов от ЕГ „Пловдив” лансира идеята за създаване на Национален ученически парламент, независим от институциите.

Пилотно пловдивско училище, въвело 3D виртуална реалност демонстрира по какъв начин се променят учебните часовете по отделни предмети. Шестокласници от СУ „Св.св. Кирил и Методий“, които посетиха пирамидите на ацтеките чрез своите таблетите, гледаха клетките в час по биология и търсиха физичните параметри на телата.

От Професионалната гимназия „Ана Май“ показаха ушити от тях рокли в подкрепа на Националното сдружение на сираците в България, както и играчки и постелки за приюта за безпризорни домашни любимци в Пловдив.

Във форума се включиха и родители, за да разкажат как подкрепят своето училище за създаването на „Щастлива гора” в ОУ “Алеко Константинов” и в инициативите на второкласници от СУ “Константин-Кирил Философ”.

В края на всяка от презентациите участниците поставяха частица от пъзела, който оформи логото на форума.

„Уча в Пловдив” ще разкаже подробно в следващите дни за всяка от презентациите. Всички те ще бъдат събрани в годишно електронно издание, което ще бъде качено на сайта на общината.