42 издателства ще вземат участие в литературния фестивал „Пловдив чете”, продават заглавия с отстъпка до 20%

42 издателства ще вземат участие в 16-то издание на литературния фестивал „Пловдив чете“. Пловдив ще се превърне в отворена книга между 11 и 17 юни, когато се предвиждат срещи с писатели, преводачи, художници, четения и авторски рецитали, премиери на нови книги, дискусии, изложби, филми и концерти. Входът за всички прояви е безплатен.

По традиция Алеята на книгата, която се организира от Асоциация „Българска книга“ и Община Пловдив, ще бъде разположена на Централния площад, откъдето пловдивчани и гостите на града могат да се снабдят с най-новите заглавия на издателствата, при това с отстъпка от коричната цена до 20%.

Вече трета година фестивалът на книгата се предхожда от инициативата „Младият Пловдив чете“, чиято цел е да фокусира поглед върху децата и учениците. В продължение на три месеца в детските градини и училищата,  в читалищата и НБ „Иван Вазов“ са организирани срещи с поети и писатели, както и с илюстратори на детски книги. Децата бяха изключително ентусиазирани, което ни дава смисъл да продължаваме, категорична е Гергана Георгиева от издателство „Жанет 45” – основен организатор на форума.

На 12 юни от 20 часа е официалното откриване на Античния театър. Гвоздей на церемонията е връчването на „Орфеев венец“ за високи постижения в съвременната поезия и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Гаранция за доброто настроение дава участието на Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански от „Фондацията“, които на финала  ще се качат на древната сцена.

За първи път тази година в рамките на „Пловдив чете“ ще се проведе литературен клуб  на открито да Цар-Симеоновата година, в който всеки желаещ може да участва, както и представяне на книга на територията на Тютюневия град.  Програмата е изключително богата и разнообразна и включва срещи с автори, сред които живеещия в Турция писател и преводач  Хюсеин Мевсим, Елизабет Костова, Захари Карабашлиев, Георги Господинов, македонски и хърватски писатели, уточни издателят и организатор Божана Апостолова. Преди няколко дни тя се върнала от Чехия, където представяла свои книги, а средствата от продажбите дарила за цигулка на талантливо българче, което живее и учи в музикалното училище в Прага.

По традиция НБ „Иван Вазов” ще връчи наградите „Читател на годината от 5 до 105”. Ще бъдат обявени и резултатите от деветото издание на Програмата за финансиране на книги на пловдивски автори и важни за Пловдив издания.

За реализиране на форума Община Пловдив е предоставила 38 000 лв, а Министерство на културата  – 10 000.