Петокласниците в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ могат да избират между разширено изучаване на космически науки, роботика и китайски, испански език, визуални изкуства, тенис на корт

Училището подготвя специално оборудван кабинет, в който учениците ще изучават съзвездия, комети, планети, галактики, спътници, космическите изследвания

Иновативни паралелки за прием на петокласници обявява СУ „Св. Паисий Хилендарски“ за предстоящата учебна година. Кандидатите могат да избират между разширено изучаване на космически науки, роботика и китайски език, испански език, визуални изкуства, тенис на корт.

Учебната програма по новия предмет „Космически науки“ е разработена от екипа на училището в партньорство с Физико-технологичния факултет на Пловдивски университет „П. Хилендарски“ и Висшето военно морско училище – Варна. Предвижда се обучението да обхване 5, 6 и 7 клас, като ще се реализира изцяло чрез интегрирано учебно съдържание и проектно-базирано обучение в рамките на 72 учебни часа годишно.

„Трима академични преподаватели работят съвместно с учителите по физика, биология и география и поставят финални щрихи по съдържанието на учебната програма. Това сътрудничество е изключително важно, така сме сигурни че обучението е научно и методически издържано“, пояснява директорът на училището Ирена Душкова.

Училището подготвя специално оборудван кабинет. Така в условията на STEM учениците ще изучават съзвездия, комети, планети, галактики, спътници, космическите изследвания, голямата заплаха от космическия боклук. Интердисциплинарното съдържание от областта на астрономия, биология, география, астрофизика, телекомуникации се допълва от учебни мисии за решаване на проблеми като предизвикателствата пред живота в космоса, как да се справим с замърсяването, комуникацията при междупланетни пътувания, храната на космическия турист, сигурността на космическите градове, създаване на модели на самоподдържащи се екосистеми, наблюдения на метеорити, работа с данни от Европейската космическа програма “Коперник”, проследяване на метеорити, гравитация и сателити, приложение на наносателите.

Всяка тема е разработена като космическа мисия. Учениците ще са откриватели, изследователи, ще се учат да търсят иновативни решения, да развиват аналитично и практико-приложно мислене. Създаването на прототипи по множество казуси има за цел да развие креативност, критическо мислене и екипно поведение.

„С учебния предмет ще се стимулира и развива интересът към STEM направленията и се очаква когато учениците завършват 7. клас да имат засилен интерес и мотивация за техническите специалности. Моделът на въвеждане на нов учебен предмет вече е проверен във времето. От три години обучаваме ученици по „Роботика и виртуален дизайн“ и резултатите са повече от радващи, децата програмират, конструират роботи, създават игри, развиват мислене и екипност, което ги отличава от другите. Видимо са по-пъргави в решенията си и имат нагласи да търсят нестандартни прототипи“, добавя Душкова.

Одобрената от МОН иновативна паралелка по роботика и виртуален дизайн от новата учебна година ще се допълни с китайски, което ще позволи в края на 7. клас учениците да владеят езика на ниво А1. В училището има двама учители по китайски, които вече преподават езика в извънкласна форма.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.