За спешна среща с родителите, но не и отстраняване от училище настоява експертът по етническите въпроси Асен Колев, от „Подкрепа” са за изгонване

Районната прокуратура в Асеновград повдигна обвинение за хулиганство срещу 17-годишния Атанас Георгиев

003_1487245005

Ако ги изгоним, само ще преместим проблема в друго училище. Това заяви експертът по етническите въпроси Асен Колев  по повод вчерашния инцидент в Професионалната гимназия по селско стопанство. Припомняме, че трима ученици, начело със 17-годишния Атанас Георгиев, пребиха с кол учителя по английски език Антон Велков. Колев, който от дълги години работи съвместно с община Садово, по проект за интеграция на малцинствата в образователния процес, поясни, че извеждането би било трудно, тъй като в района няма друго средно училище.

Според него реакцията на синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”, който настоява за незабавно изключване на виновниците, е пресилана. В декларация до МОН от синдиката апелират за търсене на отговорност по Наказателния кодекс, още повече, че потърпевшият преподавател е дългогодишен член на “Подкрепа”.

Асен Колев  не отрича, че е абсурдно да се посяга върху учител, но смята, че трябва да се заложи на срещи и разговори на психолози с учениците и преподавателите. Той предлага да посредничи за среща на директора или експерти от РУО за среща с родителите в дома им още следващата седмица. Колев е готов да се включи в диалога, но в присъствието на момчетата, които към момента са задържани. Според Асен Колев виновните трябва да понесат наказание, но не и изключване.

Директорът Димитър Йорданов съобщи, че педагогическият съвет ще бъде свикан следващата седмица след приключване на следствените действия. Предстои обучение на екипа за противодействие на агресията. Ще бъде свикана и извънредна родителска среща.

От синдикат “Образование” са провели консултации с МОН за своевременни и категорични действия за запазване авторитета и живота на българските учители. Предложението до МОН е да организира и финансира професионална охрана на входовете и коридорите на “рисковите” училища.

Районната прокуратура в Асеновград е повдигнала обвинение за хулиганство, извършено с изключителна дързост и цинизъм, срещу 17-годишния Атанас Георгиев. Той е задържан за 72 часа. Назначена е съдебно-медицинска експертиза на пострадалия учител и съдебно-психиатрична експертиза на обвиняемия. Предстоящото дело ще се греда по бързото производство.