От Регионалния инспекторат по образованието са пратили писма до ЕВН да няма профилактики. Директори купуват лазерни принтери за скоростно копиране

Класните предупреждават зрелостниците да проверят адреса на училището, в което ще се явяват

Въртят 11 млн. варианта за матурата

05b719ccb8

 

Полицейски патрулки ще бъдат пратени до всички училища в областта, в които утре ще се провеждат държавни зрелостни изпити и национално външно оценяване. Целта е да не се допуснат каквито и да е произшествия при стълпотворението на стотици деца. По правило зрелостниците не се явяват в своето, а в училище, в което са разпределени. Класните ръководители са предупредили възпитаниците си предварително да проверят адреса на училището, в което ще се явяват, или даже да отидат на място, за да не се окажат в патова ситуация утре и да закъснеят за изпита. Каквито случаи има в минали години. Изпитът започва точно в 8 часа, като 12-класниците трябва да са половин час по рано на място.

От Регионалния инспекторат по образованието са пратили писмо до ЕВН с молба да не се правят каквито и да било профилактики на 20 и 22 май до обяд, когато се провеждат матурите и изпитите за гимназистите. Директорите имат между 20 минути и половин час, за да разпечатат и раздадат изпитните варианти. Много от тях са закупили лазерни принтери, за да става по-бързо копирането.

Изпитният вариант за матурата ще бъде съставен утре рано сутринта в присъствието на медиите. Той ще съдържа 40 тестови задачи, които компютърът ще избере измежду 11 млн. комбинации. Изпитът продължава четири часа. В различните изпитни варианти има три вида въпроси или задачи. Сред тях са въпросите от затворен тип с дадени възможни отговори, от които само един е верен. На матурите дванадесетокласниците трябва да използват химикалка с черен цвят. Те не могат да напускат изпитната зала по-рано от един час след началото.

В 10 часа започва изпитът за седмокласниците. Те се явяват в своето училище и трябва да заемат местата си най-късно в 9.45 часа. Изпитът ще се проведе в 143 сгради в областта. Допуснатите ученици са 5364.