6927_gallery_main

Който се движи напред в науката, но изостава в нравствеността, повече върви назад.

Аристотел

Маргарита Николова, преподавател по български език и литература

На 8 септември по решение на ООН се отбелязва Международният ден на грамотността. По нашите географски ширини този ден не е особено известен (или уважаван?). В навечерието на новата учебна година обаче си струва да се позамислим над темата за грамотността.

Грамотността е умението за общуване чрез писмен и говорим език. Тя не е само правилно писане и гладко четене, разбиране на граматични правила. С нивото на грамотност показваме, че внимаваме за начина, по който се изразяваме, че умеем да подбираме изразните средства в определена речева ситуация, че уважаваме събеседниците си и себе си. Тя отразява нашето мислене и ни помага да се изградим  и да се изявим като личности. Илюстрира нашата образованост и интелитентност.

Все по-често се подчертава, че българските ученици са неграмотни, че не умеят да четат с разбиране, да създават собствени текстове. Особено чувствителна съм на тази тема, защото това не е съвсем вярно. И ако има нещо подобно, да се замислим коя е причината. Да проследим колко часа в учебната програма са отделени за изучаването на родния език, колко за усвояването на чужд… Защо залитаме като родители по така нареченото ранно чуждоезиково обучение… Време е да разберем, че всички носим отговорност за степента на грамотност на децата, не само учителите по български език и литература. Докога ще затъваме в разни чуждестранни класации по грамотност? Обидно е! Всички трябва възпитаваме в обич и уважение към българския език! Дължим го и на миналото, и на бъдещето.

И не опростяването на езика е решението на проблема. Много актуална е мисълта на Аристотел за нравствеността и днес. Май не гледаме в правилната посока. Училището не увеселително заведение, не е място за убиване на времето или просто за отглеждане на децата, докато родителите имат работа. Училището е ХРАМ на знанието и духовността. Ако се опитваме да подменим, заменим, принизим значението и предназначението му, нищо добро не ни очаква!

Да живеят делегираните бюджети! Да живеят статистиките и псевдозагрижеността за бъдещето на децата!

Да живеят и онези, които наистина държат на грамотността и знанието, на мислещите хора, като ги изграждат и възпитават! Бог да ги закриля и да им помага! Защото нравствеността съхранява и грамотността, и християнските ценности!

Честита нова учебна година! Да е здрава, спорна, благословена! С повече грамотни ученици в края ѝ!