5166 седмокласници преразказваха откъс от романа „Седем хайдути и едно магаре“ на Бранислав Нушич, 208 не се явиха

„Човекът и вярата“ – това бе формулировката на 41 въпрос, по който  разсъждаваха тазгодишните зрелостници. Реакциите на абитуриентите за стихотворението “Вяра” на Вапцаров варираха от „ужас” до „страхотна тема”. Една част поискали да напуснат изпитната зала още с прочитането на заглавието за интерпретативно съчинение или есе. Други обаче били повече от доволни, че се пада автор, учен в 12. клас, при това с толкова актуално стихотворение. „Вяра” от стихосбирката „Моторни песни“ е едно от последните изучавани произведения в 12 клас.

В края на изпитния ден от Регионалното управление на образованието отчетоха 4586 зрелстници и нито една анулирана работа. 137 от допуснатите не са се явили.

5166 седмокласници в 141 училища в Пловдив и областта преразказваха откъс от романа „Седем хайдути и едно магаре” на Бранислав Нушич. Изпитът започна в 10 часа и продължи 2 часа и половина. Първата част бе тест от 25 въпроса, а втората – преразказ върху непознат текст. Децата трябваше да пресъздадат част от творбата на Нушич от името на неутрален разказвач. Което е по-трудният вариант в сравнение с преразказ от името на герой, коментират преподаватели.

Не се явиха 208 седмокласници. В сряда предстои изпитът по математика. Резултатите по двата предмета, които са вход за гимназиите ще бъдат обявени до 6 юни.

Оценките от матурите на дванадесетокласниците трябва да са готови до 13 юни.

Зам.-министър Таня Михайлова увери, че само един човек знаел как ще са формулирани темите и за двата изпита по български “Един човек носи персонална и лична отговорност и не смятам, че изобщо е редно да има изтичане на информация, защото никой не би си заложил авторитета”, коментира Михайлова.