Униформи, вещи и оръжия в изложба за 140-годишнината от Освобождението на Пловдив

Живи картини от Освобождението на Пловдив пресъздадоха днес членовете на комитет „Родолюбие” в Донкуковата градина, където управляващи и граждани се събраха, за да почетат 140-годишнината от емблематичната дата. Възстановката представи моменти от защитата на българите от черкезките и башибозушки набези, героичния подвиг на Бураго и посрещането на генерал Гурко. В официалната церемония, организирана от Община Пловдив, участваха почетна рота и военен духов оркестър. След поднасяне на венци и цветя пред паметника на капитан Бураго, паметта на загиналите  за свободата на Пловдив бе почетена с падане на колене и едноминутно мълчание.

„Преди 140 години на този ден – четвърти, а по нов стил 16 януари 1878 г. преди обед, генерал Йосиф Гурко прекосява със сал река Марица с помощта на българското население на тогавашното предградие Кършияка и влиза в Пловдив. Благодарното християнско население организира тържествено посрещане. Присъствието на руските воини означава изгонване на османския аскер, отрядите башибозук и черкези и спасяване на Пловдив и жителите му от участа, сполетяла градове като Стара Загора, Карлово и Сопот. Идва дългоочакваната, жадуваната свобода… Макар да е избегната голяма трагедия, като опожаряването на града, освобождението коства свидни жертви. През нощта срещу 16 януари отстъпващи турски войски извеждат от затвора Таш капия 123 българи и ги изтребват в местността „Остромила“. В месеците на войната преди това стотици хора са избесени по улиците на града, други са пратени на заточение; затворите са препълнени. Освен, че не е безкръвна, свободата, и изобщо съдбата на Пловдив, не може да се разглежда като дар на Провидението. Тя е заслуга на съвкупност от исторически обстоятелства, процеси и дадености за града, както и дейността на неговите жители”, каза в словото си историкът Видин Сукарев.

След церемонията пред паметника, в Музейния център за съвременна история бе открита изложбата “Българското опълчение през погледа на участника Стефан Кисов”. Експозицията е продължение на преиздадения след 115 години труд на полковник Стефан Кисов и е дело на Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа”. Тя показва снимки, униформи, вещи и оръжия на 7444 български опълченци, тръгнали от Кишинев да се бият за свободата на родината си. Изложбата бе  открита с изпълнения на девическа хорова формация „Евмолпея“.