Заради усложнената COVID обстановка, непрекъснато увеличаващия се брой заразени и динамичната ситуация в някои региони у нас, здравните власти обсъждат строго затягане на мерките, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Критичните региони към момента са: Благоевград, Бургас, София, София-област, Перник, Видин, Стара Загора, Пловдив. Там заболеваемостта е най-висока.

По данни на РЗИ-Пловдив за изминалото денонощие са регистрирани 98 нови случая на коронавирус в 37 училища. Новозаразените в детските градини са 11.

Според здравните власти в изброените области трябва да се въведе и ротационен принцип на обучение на учениците след 4 клас.

“Ще предложим от понеделник учениците от 1 до 4 клас, както от 7, 10 и 12 клас да останат в присъствена форма на обучение. Останалите 5, 6, 8, 9 и 11 клас – да преминат към обучение в електронна среда до настъпване на междусрочната ваканция. Ако ситуацията се усложни, това решение може да се вземе и за цялата страна”, каза още здравният инспектор.

Предстои решението за всички тези мерки на национално ниво и в детайли за съдържанието да бъде взето окончателно в петък (21 януари).

Столичната районна здравна инспекция предлага ограничаване на 50 процента на капацитета на заведения за хранене и развлечение и на работното време до 22:00 ч., както стриктно спазване на достъпа със зелен сертификат. За останалите региони тези мерки се доуточняват все още.