Мерки за гарантиране на обществения ред и безопасността на движението и недопускане на престъпления по време на абитуриентските балове и тържествата за 24 май въвежда МВР Пловдив. Проведени са среща с училищните ръководства, представители на местната власт, управители на заведения и частни охранителни фирми за съгласуване на съвместни действия.

Осигурено е засилено полицейско присъствие в районите на училищата при изпращане на зрелостниците. Извършени са проверки на ресторанти, барове, дискотеки, клубове и други, като специално внимание е обърнато на пропускателния режим за недопускането на лица с огнестрелно оръжие, агресивно поведение, в нетрезво състояние, видимо употребили наркотични вещества, които биха предизвикали нарушения на обществения ред. Завишен е контролът по пренасянето, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие, боеприпаси и пиротехнически средства.

В рамките на традиционната превантивна кампания „Абитуриенти“ и във връзка с очакваната интензивност на МПС е създадена организация за осигуряване на безопасността на движение. Екипи на сектор “Пътна полиция” ще патрулират в районите около училищата и заведенията и при необходимост ще регулират възлови кръстовища, където ще преминават автомобилите с абитуриенти. Ще се използват наличните системи за видеоконтрол, а след обработване на събраните материали ще се вземат предвидените в закона санкции спрямо всички нарушители.