За девета поредна година учебни заведения от цялата страна могат да се включат в Европейски ден на спорта в училище, който ще се проведе на 29 септември. Кампанията цели повишаване нивото на физическа активност у децата. Всички детски градини и училища, които желаят да се присъединят към тазгодишното издание, могат да се регистрират в сайта на сдружение BG Бъди активен, координатор за България.

Тази година специалната тема е организирането на чисто събитие, част от събитията #БезОтпадъци. Организационният екип на всяко учебно заведение трябва да направи предварителен план за осигуряване разделното събиране на отпадъци през деня, като постави видими и ясно обозначени кошчета, организира почистване на двора или локацията, на която се провежда събитието. Организаторите на кампанията са подготвили наръчник, който е със свободен достъп и може да бъде намерен на сайта на сдружението.

Главната цел на Европейския ден на спорта в училище е да се даде възможност на децата да опитат нови активни занимания и спортове, за да намерят движението, което да им доставя удоволствие. Един от акцентите през тази година ще бъдат специалните гости на празника в различните училища – професионални спортисти, треньори и известни лица, свързани със спортната дейност. Те ще носят и допълнителни точки на всяко учебно заведение, привлякло популярни личности, които да дадат добър пример и да вдъхновят подрастващите към спорт. Всяко училище само избира и организира конкретните занимания за децата, спортовете, които ще бъдат представени, както и партньорите.

Осигурени са награди за училищата, които покажат най-голяма ангажираност в кампанията. В сайта на организацията са представени и критериите за оценка и класиране на учебните заведения.

https://www.bgbeactive.org/essd-for-teachers/