Документите на организациите и издателствата, участващи в процедурата по оценяване и одобряване на проектите за учебници по религия, бяха отворени вчера на открито заседание в Националния център по информация и документация на МОН. Внесените проекти са за учебници по предмета „Религия“ в неговите три разновидности: християнство-православие, ислям и неконфесионално обучение.

Най-много издания бяха предложени за Религия – християнство-православие. Свои проекти за учебници от 1 до 5 клас представи Българската православна църква. Св. Синод беше представляван на заседанието от Ловчанския митрополит Гавриил. В 1 клас, когато най-малките учат и затвърждават буквите от азбуката, се разяснява, че Божието име е свято, затова е важно да знаят какво означава и как да го изписват правилно – с две букви Ии! Иисус=Спасител. Издателство „Двери“ кандидатства с учебник за 3 клас. Издателство „Просвета“ е подготвило комплект от учебници за началния етап – от 1 до 4 клас – в книжен и в електронен вариант. Издателство „Витезда“ също представи проект за учебници от 1 до 4 клас, но предстои вносителите да доокомплектоват необходимите им документи, за да бъдат допуснати до процедурата за оценяване.

Главно мюфтийство на мюсюлманите предложи за одобрение от МОН учебници от 1 до 5 клас за предмета Религия – ислям.

Фондация „Библейска лига – България“ е единствената организация, която представи проект за учебници по Религия – неконфесионално обучение от 1 до 3 клас.

Целта на откритото заседание беше да се провери изрядността на документите, за да започне процедурата по оценка на проектите.

За първи път в МОН стартира процедура по оценяване и одобряване на учебници по религия. Досега учителите ползваха учебни помагала по предмета. Новите учебници ще са в системата от учебната 2020/2021 година. Религия ще се учи във факултативните или в задължително избираемите часове. Право да преподават имат богослови с педагогическа правоспособност, начални учители, историци и философи с допълнителна едногодишна квалификация за учител по религия. По данни на Регионалното управление на образованието към момента предметът се преподава в 32 училища от Пловдивска област.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.