В началото на март фирмата, спечелила конкурса, направи оглед на сградата и изготви график за дейностите.

Идната седмица предстои среща между институциите, за да се обсъди възможността за по-ранен старт на дейностите

Фирмата изпълнител, която спечели обществената поръчка за основен ремонт и реставрация на сградата на Хуманитарна гимназия „Св.св.Кирил и Методий“, влезе днес за първи оглед преди старта на реалните дейности. Представители на „Трейс Груп Холд” – АД, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов и директорите на двете училища, които съвместяват сградата – ГХГ и ОУ „Княз Александър I“ – Емил Начев и Иванка Василева, се събраха на работна среща, въпреки почивния ден. Целта е да не се губи повече време, а да се съставят графици за това кога ще стартират всички дейности по реконструкцията и реставрацията и колко време ще отнемат, като се има предвид, че сградата е паметник на културата.

Припомняме, че софийската фирма „Трейс Груп Холд” – АД бе класирана на първо място на търга за обществена поръчка, посочвайки в офертата си цена от 12 936 012 лева без ДДС или 15,5 млн. с включен данък. „Трейс Груп Холд” строи в Пловдив пробива под Централна гара по договор с Национална компания „Железопътна инфраструктура”.

Строителството е разделено на два етапа. Първият е основен ремонт, реставрация и консервация, вторият предвижда благоустройство на двора.

Предстои подмяна на покрива, реставрация и консервация на фасадата, подмяна на дограмата, която е близо 2000 квадрата и трябва да бъдат демонтирани 228 броя прозорци. Заложен е основен ремонт на класните стаи, включително таваните и подовете, на коридори и други помещения, дейности по пожаробезопасност, както и подмяна на електрическа и ВиК мрежа.  Заради статута на културна ценност, няма да се слага външна изолация, а топлоизолационна каменна вата в подовите и покривните конструкции.

В двора са проектирани  игрища за баскетбол, футбол, волейбол, хандбал, ще се изгради лекоатлетическа писта, фитнес и класна стая на открито, зона за отдих, ще се обособи сцена за събития. Предвидени са ново озеленяване и поливна система.

През миналата година район „Централен” защити проект пред Министерството на културата, отъкдето преведоха за реставрация на фасадата на Хуманитарна гимназия 1,9 млн. лева. Средствата са за смяна на дограмата. По същия проект от МК ще бъдат получени още 600 000 лева. Подадена е заявка за финансиране и от държавния бюджет.

„Предстои да подпишем договор с „Трейс Груп Холд”, тъй като няма обжалване на тръжните резултати от другата фирма участник. Затова си позволяваме да стратираме предварителните разговори и стиковане на дейностите. За реставрацията основният сезон е лятото, това е тежък и бавен процес, сградата е голяма и по нея предстои страшно много работа. През идната седмица ще инициирам среща с кмета Здравко Димитров, зам.-кмета по образование Стефан Стоянов и началника на Регионално управление на образованието Антоанета Пакова, за да обсъдим възможността за по-ранен старт на дейностите. Водещото, разбира се, е безопасността на децата. Няма да си позволим при риск за здравето им да започне какъвто и да е ремонт. Убеден съм, че на финала ще имаме сграда музей“, каза за „Уча в Пловдив“ кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

1 КОМЕНТАР

  1. ако не бяха 2 родители, нищо нямаше да стане!срам и позор сте като управление на Пловдив! и защо пак държавата да дава, къде е общината? това училище е общинско!

Коментарите са затворени.