Учениците произнесоха клетвата, завещана от барон Пиер дьо Кубертен, и обещаха да спазват принципите на честната игра

Олимпийският огън бе запален днес в Спортното училище, когато светът отбелязва международния ден на олимпизма. Да съпреживеят емоцията с младите спортни надежди в двора на училището дойдоха единственият български спортист с два златни медала от едни олимпийски игри – тези в Барселона, Николай Бухалов, щангистът Дейвид Фишеров, бронзовата олимпийска медалистка – волейболистката Анка Узунова, носителката на сребро от Москва баскетболистка Ангелина Михайлова, Добри Иванов – първи треньор на Стефка Костадинова, Мартин Тодоров – състезател по вдигане на тежести, Ивайло Тисов – борба, футболистът Христо Златински – бивш национал и екс капитан на „Локомотив Пловдив“.

Възпитаниците на СУ „Васил Левски“ произнесоха клетвата, завещана от барон Пиер дьо Кубертен – бащата на съвременните олимпийски игри, която изричат всички участници на олимпиади. Следвайки директора Ружка Генова, те повториха обещанието, че ще тренират, ще се учат и ще се състезават, уважавайки и спазвайки принципите на честната игра – без допинг и без наркотици, в истински дух на спортсменство, за славата на спорта и честта на нашите отбори.

„Днес светът празнува зараждането на светлата игра на олимпизма. Организираните на тази събития, каквото е и нашето, носят ценностите и идеалите за съвършенство, мир и честна игра. Носете огъня на спорта в сърцата си, състезавайте се достойно и честно“, обърна се към присъстващите проф. Лозан Митев – член на Българския олимпийски комитет и председател на Националната олимпийска академия.

Той стана част от групата, която направи верижно четене на Одата на спорта. Олимпийският факел бе запален от Николай Бухалов. Обещавайки да го пази чист и неопетнен, след него го пое Есад Бозали – състезател по борба класически стил.

Шествието тръгна от английския двор на училището, премина покрай залите за волейбол и лека атлетика и стигна до Младежкия център. Учениците и спортисти си предаваха огъня и си направиха обща снимка до табелата на олимпийската алея. С тях бе и зам.-кметът по спорт и младежки дейности Георги Титюков.

История

На 23 юни 1894 г. в Сорбоната в Париж барон Пиер дьо Кубертен става инициатор за възобновяване на олимпийските игри. Той е президент на МОК в продължение на 29 години. Автор е на олимпийските символи и олимпийската харта. Модерните олимпийски игри се подновяват през 1896 г. в Атина. България е една от 14-те държави, участвали в тях.