Учениците произнесоха клетвата, завещана от барон Пиер дьо Кубертен, и обещаха да спазват принципите на честната игра

Олимпийският огън бе запален днес в Спортното училище, когато светът отбелязва международния ден на олимпизма. Да съпреживеят емоцията с младите спортни надежди в двора на училището дойдоха олимпийският шампион по вдигане на тежести от 1980 година Асен Златев, щангистът Дейвид Фишеров, бронзовата олимпийска медалистка – волейболистката Анка Узунова, носителката на сребро от Москва баскетболистка Ангелина Михайлова, бронзовата медалистка от Сеул Магдалена Георгиева – академично гребане, Лидия Ненчева – олимпийска шампионка по спортна стрелба от младежките игри през 2014 г,, Бонка Пинджева – кану-каяк, и футболистът Мартин Камбуров – голмайстор №1 за всички времена в „А“ група с 256 попадения.

Възпитаниците на СУ „Васил Левски“ произнесоха клетвата, завещана от барон Пиер дьо Кубертен – бащата на съвременните олимпийски игри, която изричат всички участници на олимпиади. Следвайки директора Ружка Генова, те повториха обещанието, че ще тренират, ще се учат и ще се състезават, уважавайки и спазвайки принципите на честната игра – без допинг и без наркотици, в истински дух на спортсменство, за славата на спорта и честта на нашите отбори.

„Днес светът празнува зараждането на светлата игра на олимпизма. Организираните на тази събития, каквото е и нашето, носят ценностите и идеалите за съвършенство, мир и честна игра“, обърна се към присъстващите Генова и запали факела. Обещавайки да го пази чист и неопетнен, след нея го пое олимпиецът Асен Златев. Дъждовното време попречи на шествието да премине по олимпийската алея на Гребната база, но пък учениците и спортисти си предаваха огъня, обикаляйки спортните зали и училищния двор.