Извънредната точка в дневния ред предизвика бурни дискусии на днешната сесия на ОбС, кметът подчерта, че образованието е приоритет

След сериозна дискусия Общинският съвет реши да отпусне предварително предвидените 200 000 лева за проектиране на нов корпус на Хуманитарната гимназия „Св.св. Кирил и Методий“. Като допълнителна точка в дневния ред на днешното заседание бе разгледано предложението 120 000 лева от сумата да се пренасочат за довършване на булевард „Северен“.

Дебатът дали да се орежат средствата за училището предизвика емоционален дебат. В крайна сметка кметът Здравко Димитров подчерта, че образованието е приоритет на местната власт и сумата, които трябваше да отиде за бул. “Северен”, ще остане за едно от най-старите училища в Пловдив. Улица „4-ти януари ще стане пешеходна, а оградата на гимназията откъм нея няма да се мести и бута, разбра се по време на заседанието.

Припомняме, че след като стана ясно, че има предложение за отнемане на сериозна част от предвидените средства за проектиране, родители и учители създадоха петиция, в която апелираха да се запази цялата сума. В противен случай проектът щял да бъде замразен и отново нямало да се довърши.

От години Хуманитарната гимназия и ОУ “Княз Александър I” делят една сграда. Район „Централен“ има изготвена идейна разработка за втора, която предвижда тя да бъде разположена успоредно на бул. „Марица-юг“. Постройката ще бъде съобразена с държавния образователен стандарт за физическата среда и с архитектурните особености на сградата на Хуманитарната гимназия, която е паметник на културата от национално значение.

8 детски градини, 4 училища и 2 детски ясли в районите “Западен” и “Северен” получават средства за реализиране на дейности по метода на Монтесори. Съветниците решиха да отпуснат още 42 000 лева от бюджета като подкрепа за формирането на 14 дуални паралелки в шест професионални гимназии.

Общинският съвет на Пловдив прие актуализацията на бюджета на Община Пловдив с 31 гласа „за“, 11 „против“ и 4 „въздържал се“.  Приходната част се намалява с 5 милиона 319 хиляди лева. Мотивът е, че за първото тримесечие на годината приходите на Общината са изпълнени едва с 20 на сто, а тази тенденция се очаква да се запази и към 30 април те да са не повече от 25 на сто от панираните за годината.