„Благодаря, че дадохте живот на нашата административна сграда. Вашите творби са доказателство, че българският дух е жив, а талантът ви дава надежда, че ще ни има и ще пребъдем“. С тези думи се обърна към младите художници от СУ „Цар Симеон Велики“ зам.-областният управител Даниела Николова на откриването на изложбата „Есенна мозайка“ в централното фоайе на сградата. Като бивш възпитаник на училището тя се върна в годините назад, за да признае, че то й е дало стабилна основа за по-нататъшно развитие и благодари на учителите си. От името на децата тя получи ръчно измайсторена от природни материали карта на България.

В продължение на думите й, директорът Руси Баташки увери своите ученици: „Ние винаги ще стоим зад вас и ще ви подкрепяме. Защото вие сте носители на огъня в бъдещето, вие – днешните наследници на славните българи“.

Сборната експозиция, в която са включени графики и акварели на ученици от 1 до 9 клас, е под патронажа на областния управител Ангел Стоев и е по повод Деня на народните будители. Част от рисунките са портрети на български просветители, книжовници и революционери. Пред портрета на Левски децата са изобразили момче и момиче с букет в ръка, а около лика на Симеон са нарисували символите на духовното и стабилно управление – перото, книгата, храма, крепостта.

Седмокласничките Габриела и Лилия споделиха, че инициативи като тази ги мотивира да развиват таланта си, тъй като повече хора ще могат да видят произведенията им, които ще останат изложени цяла седмица. Момичетата са избрали догодина да продължат образованието си в същото училище, което има давало свобода и възможности да надграждат уменията си. На въпрос кои са според тях съвременните будители, Адел и Лора от 6 б клас са категорични: учителите. Мечтата им е да има повече възможности за изнесено обучение, за посещение на обекти и събития.

Изложбата е първата от поредицата инициативи, които СУ „Цар Симеон Велики“ подготвя по повод предстоящата си 55-годишнина.