Мария Гайдарова гостува на група „Мечо Пух“ в ДГ „Бреза“ в рамките на националния проект „Утринна приказка“

„Много съм щастлива да бъда днес с вас. Обичате ли приказки?“, обръща се към седналите върху пухени възглавнички на пода малчугани зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова. Децата от група „Мечо Пух“ на ДГ „Бреза“ отговарят одобрително в хор, а тя заема място на синия диван до тях и разтваря книга с пъстри илюстрации. До нея сяда 4-годишната Стела Димитрова, която поискала да бъде облечена в снежнобяла рокля като балерина, за да посрещне днешния гост за утринната приказка.

ДГ „Бреза” е единственото пловдивско детско заведение, което вече четвърта година прилага адаптационния модел „ Утринна приказка”. Всяка сутрин точно в 9 гост, основно от семействата на децата, чете или разказва приказка в специално оформен кът. След прочита, чрез плавен преход, се преминава към ситуацията по програма, която е свързана с темата на приказката.

Началният педагог Ани Арабаджиева покани зам.-министър Гайдарова в семейната стая, разположена във фоайето на първия етаж на детската градина, за да й сложи баджа за четец на деня и да й посочи избраната приказка „Косе Босе“, след четенето на която децата щели да майсторят от пластилин гнездо с пиленца. Със звънче в ръка, Гайдарова се отправи към стаята на втора група, за да даде познатия сигнал, че е време за приказка.

„Вашата госпожа ми каза, че редовно четете, което е чудесно“, обърна се зам.-министърът към децата и разлисти книгата с приказки.

Директорът на „Бреза“ Нели Димитрова обясни, че родители от различни професии се включвали много активно и отделяли време сутрин, преди да се заемат със служебните си задължения, да почетат на децата по предварително изготвен от предходната седмица план. Като разказвачи на приказки в групата влизали също медицинската сестра и готвачката.

Идеята на пилотния национален проект „ Утринна приказка”, разработен от МОН и преподаватели от Великотърновския университет, е от най-ранна възраст децата да се потопят в приказния свят на героите, да влизат в роли, да участват в драматизация и да обогатят активния речников запас. А в следващите възрастови групи да насърчи интереса към четенето, да развие въображението и да изгради трайни нагласи към възприемането на информация. Той се реализира в 50 детски градини в 10 области в страната.

Децата благодариха на госта с песен, направиха обща снимка и поднесоха грамота.