Ректорът проф. Кольо Динков, зам.-министър Петър Николов и областният управител Здравко Димитров прерязаха лентата на новата зала.

Целта е да подкрепяме силните направления на всеки университет, каза експертът с ресор висше образование при откриване на академичната година в Университета по хранителни технологии

30 водещи фирми стават част от Бизнес университетска асоциация

Ректорът проф. Кольо Динков, зам.-министър Петър Николов и областният управител Здравко Димитров прерязаха лентата на новата зала с мултимедийна конферентна система.

„Отдайте се на всеки миг през следващите четири години. Общувайте с преподавателите си, не идвайте в университета просто да заверите семестъра, а посещавайте редовно лекциите, станете част от една общност. Тук вероятно ще намерите най-добрите си приятели, а защо не и партньора в живота. Вашият успех зависи от вас“. С тази думи се обърна към първокурсниците и преподавателите от Университета по хранителни технологии зам.-министърът на образованието Петър Николов. Той бе в Пловдив, за да открие новата академична година, през която вузът ще чества своя 65-и юбилей.

Ректорът проф. Кольо Динков се похвали, че 70% от завършилите се реализират по специалността, по която са се дипломирали. Все още има недостиг на специалисти по топлотехника и машини и апарати, но към тези професии интересът е по-слаб. 30 водещи фирми в сферата на туризма, хранителната промишленост и машиностроенето стават част от Бизнес университетска асоциация, която се създава по идея на УХТ. Те ще участват в писането на учебните програми, ще ходят на обмяна на опит с преподаватели и ще съдействат за студентските практики. Сред компаниите в асоциацията са „Филикон“, „Белла“, „Роза импекс“, „Маджаров“, Млекокомбинат Хасково, най-голямата мелница в Ловеч и хлебозаводът в Добрич.

Университетът по хранителни технологии откри новата академична  година с изцяло обновени учебни корпуси по проект „Изграждане на модерна образователна инфраструктура“  на Оперативна програма „Региони в растеж“ . Ректорът, заместник-министърът и областният управител Здравко Димитров прерязаха лентата на нова модерна зала, оборудвана с мултимедийна конферентна система.

Зам.-министърът отговори на журналистически въпроси по повод готвените промени в Закона за висшето образование.

 

–          Промените ще включват изменения, свързани с акредитацията и управлението на висшите училища. Предвиждат ли се обществени обсъждания?

–          Работихме цяло лято в министерството по един вариант на промените в закона, който е финализиран. Следва вторият етап – обсъждане на промените със Съвета на ректорите. Пловдив, в лицето на Университета по хранителни технологии, ще е домакин на предстоящото заседание на 12 октомври. Следва по-широк обществен дебат и едва тогава ще влезе за разглеждане в парламентарната комисия. Търсим широк консенсус – както в академичните среди, така и сред политическите партии. Ако си спомянете, промените в Закона за академичния състав бяха приети с пълно единодушие от НС. Надяваме се и в този случай да е така.

–          Висшите училища бяха сравнени с феодални владения, където важат правила, често в противоречие с държавната политика.

–          Нашата цел не е да нарушаваме автономията на висшите училища. Мога да го обясня – проблемът е, че ректорите виждат дърветата, но не виждат гората. Идеята е ректорът да има два ангажимента. Първият е към университета и отговорността, която е поел пред Академичния съвет. Той обаче ще сключва и договор с МОН, който да засяга онези елементи от управлението на университета, свързани с развитието на останалите висши училища. МОН в никакъв случай не иска да отнема академичната автономия. В момента по-агресивните университети са в състояние да задушат други. Имахме случаи, умишлено няма да бъда конкретен, когато в един и същи регион няколко висши училища пускат еднаква специалност. Това не е добра практика.

–          Но нали МОН одобрява приема.

–          Едно от нещата, които ще се променят в закона, е процесът на акредитация. В момента не могат да се отличат добрите от слабите университети  и не може да се заложи на онези управления, които са силни. Нашата цел е да помагаме и да инвестираме във водещите направления на всеки университет. Важно е да си силен в това, което си, а не да се опитваш да разкриваш несвойствени специалности. Последният четвърт век университети, които не си позволиха разрастване в направления, които не са техни, нямат проблеми. Българските висши училища трябва да бъдат разпознаваеми и на международния образователен пазар.

Новата мултифункционална зала.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.