Директорът на СУ "Хр.Г.Данов" Гергана Аврамова посреща зам.-министър Таня Михайлова, началника на РУО Иванка Киркова и кмета на район "Северен" Иван Стоянов.

НВО в 4 и в 10 клас на този етап няма да отпада, мерките по механизма за обхват продължават, каза Таня Михайлова, която провери организацията на учебния процес в четири училища в Пловдивско

Директорът на СУ “Хр.Г.Данов” Гергана Аврамова посреща зам.-министър Таня Михайлова, началника на РУО Иванка Киркова и кмета на район “Северен” Стоян Алексиев.

Къде е по-добре – в училище или пред екрана у дома? Това попита ученици от начален етап в две пловдивски училища рано тази сутрин зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Заедно с началника на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова тя посети НУ „Христо Ботев“ и СУ „Хр.Г.Данов“, за да провери организацията на учебния процес след възстановяване на присъствените занятия за децата от 1. до 4. клас. Михайлова остана впечатлена от стриктното спазване на противоепидемичните мерки , особено що се отнася до личните предпазни средства. Дори децата, които играеха на двора в голямото междучасие, не сваляха маските.

„Прави ми впечатление, че за тях да носят маски вече е естествено и не ги затруднява. Въпреки че става дума за малки ученици, оказва се, че са изключително отговорни и не нарушават правилата. Отговорността се възпитава от най-ранна възраст – това е изводът от тази пандемия. Като че бяхме го забравили“, коментира Михайлова.

Тя влезе за кратко в час, за да разговаря с децата за това как са се справили с учебния процес от разстояние в електронна среда. Учениците и в двете училища отговориха, че всички без изключение имат устройства и са доволни от онлайн обучението, но предпочитат да бъдат в училище, защото им липсват приятелите и учителят на живо.

На този етап МОН няма да отменя НВО в 4. и в 10. клас, но зам.-министър Михайлова направи уговорката, че ситуацията с пандемията е непредвидима. Миналата година изпитите отпаднаха, затова беше замислено на сегашните 5-класници да бъде направен тест, който да провери нивото на знанията им. Михайлова уточни, че има готовност за представителна извадка, но не на базата на отделен изпит, а на резултата от входните нива.

„Данните все още не са обработени, но като цяло има дефицити, които ще се трябва да се преодолеят. Това няма да е възможно да се случи за една учебна година, ще трябва да се работи целенасочено по-дълго време. Важно е да се подчертае, че пропуските не са непреодолими, но решаваща тук е отговорността на самите ученици“, каза още зам.-министърът.

Проверката й в Пловдивско включи и две професионални гимназии. В ПГ по транспорт, към която от тази учебна година се присъедини ПГ по строителни технологии, вече се влиза с карта с цел да се повиши посещаемостта. Михайлова се запозна с нововъведението и мерките, които училището прилага, за да не допуска масови отсъствия. В ПГ по лозарство и винарство в Перущица зам.-министърът ще присъства на държавен изпит за професионална квалификация. Днес се провежда теоретичната част за тези, които се обучават в самостоятелна и задочна форма.

Що се отнася до Механизма за обхват и задържане на учениците и прилагането му в условия на пандемия, Михайлова бе категорична, че мерките продължават. Според нея точно в тази ситуация е станало ясно колко са важни образователните медиатори, върху които пада голямата тежест по време на обучението от разстояние.

„ Да, има занижаване на обхвата, но продължаваме да работим. Традиционните обходи са видоизменени, директорите са активната страна, защото знаят във всеки момент какво се случва с учениците“, каза още Таня Михайлова.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.