Как да върнем радостта от преподаването и ученето дебатираха на конференция “По-добри учители, по-качествено образование” в Пловдив

Стига сме превръщали децата в подвижни библиотеки, трябва да са можещи, коментира проф. Георги Иванов

DSCF6073

Остарели учебни програми, недобра базова подготовка и недостатъчна квалификация, недобре развит стандарт за оценяване. Това са част от проблемите в системата и причина за ниските резултати, които показват нашите ученици на тестовете PISA, коментира днес на конференция в Пловдив зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева. Тя бе сред участниците във форума”По-добри учители, по-качествено образование”, организиран от Педагогическия факултет на Пловдивския университет. Учители, директори и представители на академичните среди от цялата страна изразиха позиция по темата и представиха своя опит.

“Отговорът “Не мога, не зная, не искам” не е за нас. Той беше за едни други времена. Няма какво да крием, че Наредба 3 за оценяването е остаряла. Какво мерим – знание или ефективност от знанието. Нужно е да се усъвършенстват нормативната уредба и стандартите за оценка и качество. За целта трябва да кажем стига на бездействието и недоверието”, призова Кастрева и увери, че МОН прави всичко възможно промяната в системата да се случи.

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева зададе риторичния въпрос защо сме на опашката при международните тестове, а децата ни печелят световни олимпиади и конкурси. В отговор проф. Георги Иванов от Тракийския университет заяви, че нашето образование прави от децата подвижни библиотеки.

DSCF6075

“Те са ерудирани, но дали са можещи. Сега какво правим – даваме им знания, заради самите знания. В Европа репродуцирането отдавна е остаряло, крайно време е и ние да започнем да формираме преносими умения и да дадем свобода на ученика”, коментира проф. Иванов.

В добавка Мариана Банчева от Института за прогресивно образование каза, че основната задача е да се върне радостта от преподаването и ученето в училище. За да се стопи огромната разлика, която системата генерира – на силно изявени ученици и училища и супер слабо представени. Щом са налице такива неравенства, значи системата не работи, обобщи Банчева, която е и бивш зам.-министър на МОН.