В Световния ден за борба със затлъстяването Ваня Колева и Иван Тотев тренираха с учениците от СУ „Св. Седмочисленици”

 9 VKSM

Повече училища да последват примера на Пловдив и да провеждат утринни физзарядки. За това призова днес зам.-министърът на спорта Ваня Колева, която тренира в ранни зони с учениците от СУ „Св. Седмочисленици” в „Тракия”. Въпреки мрачното и дъждовно време, тя и кметът Ивав Тотев подкрепиха инициативата “Спортно междучасие”. В Световния ден за борба със затлъстяването те отправиха послание към всички деца да не спират да спортуват. Oсвен като предстатвител на държавата Ваня Кoлева засвидетелства и личната си съпричастност към каузата в подкрепа на активния и здравословен начин на живот. Тя успя да разговаря с децата и всички участници в проекта и тренира активно с тях по време на цялото занимание. Според нея това е правилният път децата да изберат спорта, който им харесва най-много и който ще ги зарежда с много позитивна енергия и ще ги направи по-толерантни.

“Спортно междучасие” се реализира от началото на учебната година по Програма “Пловдив за младите”. До края на ноември треньори от 17 спортни клуба ще проведат близо 100 занимания с децата от 6 общински училища. СУ “Свети седмочисленици” получи и първото дарение –  60 топки и спортни пособия, част от които ще бъдат използвани в специалните занимания на по лечебна физкултура.

В Световния ден за борба със затлъстяването послание към децата в подкрепа на активния и здравословен начин на живот отправи и кметът на Пловдив Иван Тотев, който също пристигна малко след 7.30 часа, за да участва в сутрешното занимание. С децата тренираха още Георги Титюков – зам-кмет по спорт и младежки дейности, директорът на Пловдивския културен институт Марияна Стракова, кметът на район “Тракия” Костадин Димитров, който е вицепрезидент на Федерацията по таекуондо и патрон на проекта.

4 VKSM

Tренировката тази сутрин по график в “Спортно междучасие” води  Таня Делчева инструктор на клуба по художествена гимнастика “Брилянт” и дългогодишните състезателки с редица престижни отличия, носителки на купи и медали от държавни и международни състезания Виктория Атанасова и Мария Славова.

По последни данни от Националния център по обществено здраве че 5% от децата от 1 до 4 години имат затлъстяване. Децата на 5–18 години с наднормено тегло са общо 30,1%, включително 19,8% със свръхтегло и 10,3% със затлъстяване. Момчетата на 10–13 години са най-рискова група – при тях затлъстяването е почти 20%.

Основен проблем е и ниската физическа активност. Средно 42% от децата прекарват в седнала или легнала поза 5 и повече часа всеки ден, извън учебните занятия, основно пред компютъра и телевизора. Всяко трето дете спортува рядко или никак, като повечето от тях казват, че нямат условия на близко разстояние.