Недопустимо е квестори да ползват мобилни телефони, предупреди от Пловдив в навечерието на утрешната матура Таня Михайлова

„Тази година нямаше изтичане на информация за изпитите по български език на 7 и 12 клас, въпреки всички опити за „сдобиване” с верните отговори. Когато отиваш на изпит, трябва да покажеш всичко, което знаеш. Може да изкараш 3, но това да е твоята оценка”. Това заяви в Пловдив  заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, която присъства на церемонията по удостояването на Младежкия център със Знак за качество на Съвета на Европа.

Тя съобщи, че 12 са анулираните работи в цялата страна, като добави, че на фона на предишни години това е много нисък процент. Девет са за преписване, включително и от мобилни телефони. Другите три са за ползване на джиесеми, като зрелостниците са имали по два телефона и не са предали втория на квесторите. Опитите са измама са констатирани от квестори и чрез камерите.

„Искаше ми са да са анулираните работи да са две или пет, за съжаление се оказаха повече. Но на фона на предходни години, процентът е нисък. Молбата ми за утрешния ден е всички да спазват правилата, за да няма неприятни инциденти”, призова зам.-министърът. Тя припомни, че е недопустимо квесторите също да ползват мобилни телефони. Те трябва да оставят в кабинета на директора джиесемите си и да се въздържат да обявяват темата преди официалното приключване на изпита.

По повод съмненията за неточност при формулировката на изреченията в задача номер 7 от ДЗИ по български, Михайлова беше категорична, че грешка в задачата няма. Направени са консултации с преподаватели от Софийския университет, които са на същото мнение. Затова учениците няма няма да бъдат компенсирани.

Михайлова коментира, че задачите в матурата не са били нито по-сложни, нито по-лесни, а въпросите са били съизмерими с тези от предходни години.