Първокурсниците отличници получиха студентските си книжки от ректора проф. Пламен Моллов

„Гордея се, че съм възпитаник на УХТ. Това е университет, който развива и гарантира успешна реализация на пазара на труда“, заяви зам.-министърът на земеделието Георги Събев на днешната церемония по откриване на новата учебна година във висшето училище. Той поздрави първокурсниците за избора им да продължат образованието си в този университет.

Ректорът проф. д-р Пламен Моллов заяви, че в резултат на партньорството на УХТ с Международната организация по лозата и виното през март 2023 г. стартира нова магистърска програма „Технология на виното и напитките на основа вино. Университетът е третият в света, който ще обучава под егидата на OIV, а това е изключителен успех и признание.“

Към преподавателите проф. Моллов се обърна с думите, че носят отговорността на три поколения – да съхранят наследството, което са им завещали техните интелектуални предци, да бъдат на висотата на тяхната кауза и да предадат на студентите най-ценния урок по професионална и житейска почтеност.

Той увери първокурсниците, че са направили добър избор, а инвестицията им от усилия и време ще се превърне в най-ценния капитал, защото „знанието е мощно оръжие, с което могат да променят света“. След което връчи студентските книжки на11 първокурсници, приети с максимален бал 24.

Със статуетка „Плодотворие“, изработена от скулптора Цвятко Сиромашки, бе отличени бившият ректор проф. Димитър Хаджикинов, при чието управление ВИХВП е преобразуван в Университет по хранителни технологии.

„Приемам я като признание за работата на всички колеги, включително и на проф. Моллов, който оказа огромно съдействие като народен представител“, благодари бившият ректор. И пожела на колегите си да продължават да утвърждават престижа на УХТ като лидер в областта на храненето, а на студентите – успехи и късмет на изпитите.

Веднага след тържеството бяха раздадени студентските книжки и на останалите първокурсници, след което стартираха учебните занятия.