Какви са очакванията от Монтесори обучението обсъди с родители на 3-годишните от ДГ „Мирослава” Стефан Стоянов

DSCF1821

Какви са очакванията ви от Монтесори обучението. На този въпрос трябваше да отговорят майки и татковци преди началото на родителската среща в детска градина „Мирослава”. Всеки получи листче, на което трябваше да формулира промяната, която иска да види у детето си. Търпеливи, спокойни, толерантни, по-самостоятелни и съсредоточени. Това бяха преобладаващите отговори, които обобщи и анализира психологът и обучител по метода на Монтесори Ренета Венева.

Припомняме, че от началото на новата учебна година в Пловдив вече има 500 деца от шест детски градини, които ще се съобразяват с различни правила от тези в конвенционалната група.

На срещата присъства и зам-кметът по образование и иновации Стефан Стоянов, който бе любопитен да узнае нагласите на родителите на малчуганите от първа група.

„Ние в администрацията също преживяхме трансформация. Чудесно е, че имаме отбор от 80 обучени педагози, носители на промяната в образователната система. Това, че всяко дете е талантливо, няма никакво съмнение. Монтесори е добър начин да бъде открита дарбата му и то да се развива по-бързо. Ако направим един отбор с преподавателите и родителите, ще стане лесно”, обърна се към майките и татковците Стоянов.

Семействата не скриха опасенията си дали децата ще имат достатъчно време за физическа активност, как трябва да се отнасят у дома с тях, за да са в крак с правилата от детската градина, ще съумеят ли в бъдеще да се впишат в консервативното българско училище, където всяка минута е предопределена и за свобода на избора рядко може да става дума.

Ренета Венева обясни, че Монтесори подготвят човек за живота, да бъде самостоятелен, да решава конфликти и да може да прави избор. Което значи, че където и да попадне, той ще има изградена система за справяне. Тя препоръча на родителите да утвърдят правила и в семейството, за да няма разминаване между системата в градината и у дома. И не на последно място – вечер да отделят време за споделяне, за да разкажат децата преживяванията си от деня.

Директорът на „Мирослава” Радка Гъркова добави, че родителите също ще бъдат запознати с правилата на групата, където в първите месеци децата ще се учат как да общуват едни с други, как да се извинят, да благодарят и да се подкрепят едни други.

Преди броени дни опитът на община Пловдив да въведе метода в масовите детски градини бе презентиран на конференция на Международна Асоциация Монтесори (AMI).

DSCF1822