Емил Начев от район „Източен” ще се бори за най-голямото училище в Столипиново, сериозна схватка в Стамболийски – трима силни играчи за ОУ „Христо Ботев”

Зам.-кметът Емил Начев дава старт на традиционния футболен турнир за юноши в район "Източен".
Зам.-кметът Емил Начев дава старт на традиционния футболен турнир за юноши в район “Източен”.

Зам.-кмет ще се явява на утрешния изпит за училищни директори. Емил Начев от район „Източен” усърдно се готви за първия етап от надпреварата – тест с въпроси върху нормативни актове. От МОН уточниха, че при поставянето на въпросите ще бъде упоменато дали те се отнасят до действащия Закон за народната просвета или до новия Закон за предучилищното и училищното образование, който влиза в сила от 1 август. Начев ще се състезава за най-голямото училище в Столипиново – СОУ „Найден Геров”, което се намира на територията на района, на който той е зам.-кмет. След като миналата година не успя да се пребори и да заеме ръководния пост на обявените предходното лято вакантни места, сега той се пробва отново за школски шеф. Преди да се посвети на политиката, Начев е бил преподавател по география в Професионалната гимназия по автотранспорт.

Първият етап от конкурса за длъжността „директор“ на общински и държавни училища ще се проведе едновременно в четири областни града на 19 юли. Писменият изпит ще започне в 11 часа. Кандидатите да оглавят училища от Пловдивска област ще се явяват в Хасково. Те са общо 12. Пет училища в областта ще започнат следващата учебна година с нови директори – НУ „Кирил и Методий“ в село Борец, община Брезово, на СОУ „Хр. Ботев“ – Лъки, на ОУ „Хр. Ботев“ в Стамболийски, на ОУ „Хр. Ботев“ в Паничери, община Хисар, както и на пловдивското СОУ „Найден Геров“. За столипиновското училище ще се бори и Мария Мустакова – учител в ОУ „Димчо Дебелянов”, което също е на територията на гетото.

Сериозна битка се очертава за Стамболийски. Да оглавят основното училище ще се борят носителят на отличието „Директор на годината” за 2016-а Елисавета Червенкова, която в момента е начело на школото в Триводици, както и директорът на училището в Ново село Ваня Лазарова, която има опит и като общински съветник. За ръководния пост ще спори и Ива Пенкова – старши учител начално образование в ОУ „Хр. Ботев” и инициатор на множество иновативни проекти.

Интервютата с кандидатите, издържали писмения изпит, ще се проведат по график в София, в периода от 21 юли до 29 юли, а не както досега по места. Управленска компетентност, ефективни начини за разрешаване на конфликти, комуникативни умения, познаване и прилагане на нормативната уредба, както и способност да общуват с родители са част от критериите, по които ще бъдат оценявани кандидат-директорите.

1 КОМЕНТАР

  1. Учителите да се освободят да копират цели Учебни програми,за да си направят личните си годишни планове. Да попълнят само темите и календарните , срокове , за да имат много повече време да четат и осмислят Държавните изисквания. Всичките подробности да намерят място в ежедневните стратегически планировки на урочната подготовка. На никому не са нужни оправдателни складирвания на извадки от Учебните програми в началото на учебната година. Така се изяжда много ценно време на учителите, вместо повече порция от време за научна и методическа подготовка по конкретния предмет. Затова има написани Книги за учителите и помагала които ценни особенно за младите учители. Обемистите годишни планове на учителите изисквани в началото на годината не са гаранция, че се четат и ползват .

Коментарите са затворени.