Надявам се да привлечем нови съмишленици, имаме шанс програмата да бъде добър пример за подобряване на образованието

obrazovatelen_forum

„Сферата на образованието отправя много предизвикателства към нас. Живеем в динамичен свят, който се променя със седмици и дни. Длъжни сме да полагаме усилия най-вече за нашите деца. Имаме прекрасна образователна система с дългогодишни традиции, с постижения на учениците ни и научните работници по света. Това ни задължава да мислим как да въвеждаме иновации и да променяме образователната система. Трябва да ползваме добрите практики и да ги въвеждаме“. Това заяви зам.-кметът по образование и бизнес развитие на Община Пловдив Стефан Стоянов по време на Международната конференция „Образователната система на 21 век – иновативни подходи за качествено образование”, която се откри днес в хотел „Империал”.

В презентацията си по време на събитието, организирано от фондация „Световен образователен форум България” и Община Пловдив, съвместно с МОН, Стоянов подчерта, че 8 учебни заведения в Пловдив работят по програмата „Иновативни училища“. Която вече дава резултати, а именно – повишаване на успеха, увеличаване броя на учениците, намаляване на агресивните прояви, повишаване самочувствието на децата и тяхната мотивация, позитивни отношения, удовлетвореност на учителите и включване на родителите в учебния процес.

В подкрепа на думите си заместник-кметът посочи, че преди няколко месеца в Пловдив е започнало въвеждането на голямата платформа на Гугъл за образование Google Apps for Education и еквивалента на Microsoft 365. Тези програми дават възможност за улесняване на учебния процес и за включването на родителите в него.

„Искам да поздравя Община Пловдив за изключително смелата постъпка да въведе на практика концепцията „Иновативни училища“. Община Пловдив води в национален мащаб в това отношение, тя води със своето управление и с вас – учителите и директорите. Благодаря Ви за примера, който давате и високата летва, която поставяте“,  заяви секретарят на президента на Република България за иновационна политика и здравеопазване Анна-Мари Виламовска.

Зам.-кметът анонсира и проекта, който касае предучилищното образование, а именно въвеждането на метода на Мария Монтесори в пет общински детски градини. Вече е поръчано оборудването за специализирани стаи, които ще посрещнат първите 10 групи наесен. Обучените по специално разработена програма учители ще минат изпит за прилагане на методиката. Целта е в следващите три години да бъде обучен 20 на сто от състава на детските градини.

Председателят на "Световен образователен форум България" Мария Гайдарова, секретарят по иновации и здравеопазване на президента на Република България - Анна-Мари Виламовска, и зам.-кметът по образование Стефан Стоянов.
Председателят на “Световен образователен форум България” Мария Гайдарова, секретарят по иновации и здравеопазване на президента на Република България – Анна-Мари Виламовска, и зам.-кметът по образование Стефан Стоянов.

С въодушевление гостите посрещнаха 6-годишните деца от подготвителна група ЦДГ „Мирослава“, която вече пет години работи по проекта „Да съхраним българското” за приобщаване към традициите и автентичния фолклор. Финалистите от „България търси талант” и студенти от АМТИИ – квартет „Захир“, впечатлиха участниците във форума с акапелно изпълнение. Точно в 12.00 часа всички почетоха с минута мълчание паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България.

obrazovatelen_forum_3

obrazovatelen_forum_2