Съветниците единодушно одобриха участието на общината в изграждането и реконструкцията на 7 обекта – детски градини, ясли и две училища, по програмата на МОН и общинско съфинансиране

 

„Не може повече да търпим ситуацията, в която две училища делят една сграда. Надявам се на подкрепа и от БСП, за постигане на консенсус за решаване на проблема на Математическата гимназия и ОУ “Драган Манчов”. Трябва да намерим най-добрия терен, двете училища имат различни очаквания и различни изисквания. Но теренът е скъпа инвестиция. От МГ са готови да останат в сегашната сграда, докато “Драган Манчов” имат колебания за пребазиране“. Това заяви зам.-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов в отговор на въпрос на общинския съветник и директор на ЕГ „Пловдив“ Николай Радев какво се случва със заложените в бюджета за тази година 300 000 лева за проектирането на нова сграда на МГ. Дебатът се състоя в рамките на последното за година заседание на местния парламент.

Общинските съветници единодушно одобриха участието на общината в изграждането и реконструкцията 7 обекта – детски градини, ясли и две училища, по програмата на МОН и общинско съфинансиране.

Зам.-кметът Стефан Стоянов поясни, че общинската администрация е подготвила за по-малко от един месец 11 от допустими 12 проекта.

“Имахме възможност да кандидатстваме за 3 детски градини, 3 детски ясли и 2 училища, нямахме време да подготвим документацията за третото – “Драган Манчов”. От 11 подадени проекта, одобрени са 7“, отбеляза Стоянов.

Той заяви, че е необходимо да се намери терен – или за Математическата гимназия, или за ОУ “Драган Манчов”. Решението на този етап не е взето окончателно, тъй като сред педагогическите екипи все още има колебания и предстоят разговори, посочи Стефан Стоянов.

В следващите две години предстои изграждането на две нови детски градини в районите “Южен” и “Тракия”,  пристройка към детска ясла “Веселушка” в район “Източен” и преустройства в детски градини “Буратино” и “Чучулига” в район “Централен”. Включено е също изграждането на нова сграда на ОУ “Княз Александър I” в район “Централен” и реконструкция на СУ “Константин Величков” в район “Южен”.

Финансирането от държавата е близо 15 милиона лева, съфинансирането от общината е 3 милиона 291 хиляди лева.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.