Ученици от 24 училища представиха иновации на форума, организиран от “Уча в Пловдив” и общината, млади учители разказаха как печелят класната стая

24 участници се включиха във форума „Аз променям моето училище” и представиха иновации, добри практики и идеи, реализирани през изминалата учебната година. Организатори на инициативата, която се провежда за трета поредна година, са Община Пловдив и иновативен образователен портал „Уча в Пловдив”, а целта е учениците да бъдат насърчавани да развиват своите силни страни.

„Имаме всичко налично, за да бъдем най-добрите. Не говоря за базата – тя винаги може да е малко по-добра или недотам. По-важното е, че имаме целия ресурс да се забавляваме по време на учебния процес и да получаваме знания. Както го правят в най-развитите страни – имаме интернет, облачни технологии, добри специалисти, достъп до цялата информация от света, която ни е нужна. Съпротивлявайте се ежедневно на навика да зубрите. Механичното учене няма да ви донесе нищо особено. Краткосрочни успехи може би да, но в дългосрочен план няма да ви свърши работа. Мечтайте всеки ден, искайте повече, бъдете инициативни – това се иска от вас. Това е ключът към доброто образование”, призова присъстващите зам.-кметът. И ги насърчи да развиват силните си страни, защото това ще ги направи по-успешни. „Инициативните хора винаги намират подкрепа. Продължавайте да мечтаете и работете здраво – има смисъл”, насърчи Стоянов младите хора.

Няма нужда да се състезавате с когото и да било, когато твърдите, че вашата инициатива, вашият белег през годината са преобразили училището ви, извървели сте стъпка повече към утвърждаването. Вие сте натрупали достатъчно самочувствие от това, което сте направили – това е важното.  Ценим усилията ви и с тази наша идея – да ви съберем, искаме да ви надърчим да бъдете смели в мечтите си, обърнаха се организаторите към участниците.

Видеопоредица за Космоса представи 10-класникът от ЕГ „Пловдив” Димитър Фердинандов, който преди няколко седмици бе сред щастливците, избрани да посрещнат астронавта от НАСА Ричард Линехан, участвал в четири мисии. Идеята му е да зарази колкото може повече млади хора по темата за Вселената, като в един от епизодите дори дава идея как може да се направи космически асансьор.

Дрон, умна сграда, иновативна ферма и мелодичен звънец представиха учениците от Професионалната гимназия по електроника и електротехника. Всички тези изобретения са дело на ученици и повечето са спечелили награди на престижни конкурси. Градусът на настроението се вдигна от демонстрацията, която момчетата от ТЕТ-а направиха залата, вдигайки дрона във въздуха.

Как да разпознаваме мед, в който има добавена захар, показаха нагледно младите лаборанти от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника. Те направиха опит пред публиката с продукт, закупен от магазинната мрежа, без да назовават марка, който се оказа с примеси. Подобни анализи учениците правят с млечни продукти, плодове, зеленчуци и вино в учебните лаборатории.

Интернет приложение за създаване и  автоматична проверка на тестове е направил 10-класникът от Математическата гимназия Петър Бечев. „Това ще намали преписването, защото се разбъркват въпроси и отговори и всеки ученик получава индивидуален тест, а платформата позволява накрая да се направят обобщени резултати за успеваемостта”, обясни Петър.

Присъстващите научиха повече за изследователския проект „Иван Вазов в облака”. Темата „България в живота и творчеството на Вазов” е обвързана с предстоящия 60-годишен юбилей на Руската гимназия. Два единадесети класа, разделени на 12 групи, работят върху цялото литературно наследство на Вазов чрез Google Maps. Създадени са два маршрута: „Жизнен път на Иван Вазов” и „По стъпките на Вазов из България: В недрата на Родопите”.

Четирима второкласници от ОУ „Алеко Константинов” представиха свое портфолио, а връстниците им от СУ „Константин Кирил Философ” видеофилм за Пловдив и шефство над бездомни животни. Как дигиталният микроскоп прави вълнуващи часовете по биология интригуващи разказа 8-класничка от ОУ „Йордан Йовков”. Майка на ученик от ОУ „Панайот Волов” дойде на място, за да обясни как помага на учителите в подготвителна група, въпреки че е учила само до 7 клас, но иска сегашните деца да успеят.

Третото издание на форума даде думата и на младите учители. Според регламента педагози с до три години стаж разказаха как печелят класната стая и кое ги мотивира да се развиват кариерно в професията.

Очаквайте подробно представяне на всички участници!

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.