large_7a34590363877eeb96f4709bb5dabcab9bfc5c42

Министерството на образованието и науката и общините да работят заедно по преструктурирането на училищата според новия образователен закон. За това се разбраха министър Меглена Кунева и представители на Националното сдружение на общините. Общините ще трябва да оптимизират училищната мрежа до 31 май догодина. Местната власт ще получи повече  права и задължения с влизането в сила на Закона за предучилищното и училищното образование от 1 август. Кметовете и общинските съвети ще трябва да решат как да се преструктурират училищата – кои да бъдат основни и да обучават до VII клас и кои да станат обединени  до X клас.  До края на тази година във всяка област да бъде изготвен предварителен анализ от регионалните инспекторати по образованието и местната власт.

За оптимизацията на училищната мрежа, централизирания прием в 1 клас, изискванията към общините в новия образователен закон, за проекта „Монтесори” в пилотните пловдивски детските градини и реформата в професионалното образование разговаряме със заместник-кмета Стефан Стоянов.

-Пловдив вече има две слети училища – ОУ „Душо Хаджидеков” и ОУ „Георги Бенковски”. Кога започва прехвърлянето на документацията и сградния фонд?

-На 15 юли излезе заповедта на министъра на образованието, което е последната стъпка в процеса на сливане, и обединението ще е факт от новата учебна година. Както вече подробно обяснихме, съществена промяна в организацията на работа няма да има. Директорът на новото училище, който ще управлява двете сгради, ще намери най-добрия начин да организира работата. Идеята е сградите да се ползват оптимално. Решаваме един сериозен проблем – от една страна, имаме училище с намаляващ брой деца и друго, което се задъхва откъм класни стаи.

-Кой ще оглави новата структура?

-Директорът на „Душо Хаджидеков” Георги Стефанов. Във времето се очаква за поста да бъде обявен конкурс и тогава ще бъде избран титуляр.

-Родители отправиха упреци, че всичко това е за едни 200 000 лева, които ще получи общината за оптимизацията.

-Общината дори не е кандидатствала за тези средства. Не е сериозно да говорим за това. Основната задача на общината, на РИО, на директорите е да подобряват средата, в която се обучават децата, както и образователния процес.

-И двете училища се нуждаят от реновиране на сградите.

-Ще има допълнително финансиране за новата структура така, че да поемат текущи разходи по ремонти и поддръжка. Сред основните приоритети на администрацията е да подобрява сградния фонд в училищата и детските градини. Досега работихме основно с детските градини – санирани са над 25 сгради, както и 6 училища. Очакваме тази година да приключим с основните ремонти и санирането на сгради на детски градини и следващите няколко години да завършим този процес и в училищата.

-Как гледате на идеята за централизирано класиране в 1 клас?

-Изцяло я подкрепям. Това е стара тема. Преди две години направихме опит да я въведем, но нямаше единство сред директорите по редица обективни и субективни причини. Но е крайно време да се въведат по-ясни правила и да се постигне подобен ефект, както с електронния прием в детските градини и ясли. Да елиминираме опашките и неяснотите, всичко да бъде в една обща система, където родителите могат да кандидатстват. Така ще се регулира приемът и няма да изпадаме в ситуация да има училища, заплашени от закриване.

-Това няма ли да отнеме правото на избор на родителя? От друга страна добрият мениджър, какъвто се явява директорът, защо да не привлича повече ученици?

-Нима сега родителите на децата от градините нямат право на избор? Имат. Но ползват един общ правилник, който важи за всички, както и по-ясни критерии.

-Според новия закон за училищното образование на общините са вменени задължения да осигурят съответната квадратура за ученик, целодневното обучение, столовото хранене, отдих и спорт. Как ще се случи на практика, като все още има толкова училища на две смени?

-Няма реформа в образованието, която да е станала за една година. Това не значи, че не трябва да се правят нововъведения. Хубаво е да има по-високи стандарти, за да можем да се стремим към тях. Въпрос на възможност на всяка една община е до каква степен може да инвестира средства и отговорността на държавата. Приветствам всяка нова добра идея.

-Две от професионалните гимназии бяха преобразувани от държавни в общински. Гимназията по дървообработване е първата в страната, която обяви редовен прием за дуално обучение, но няма кандидати, въпреки осигурения платен стаж. Как общината ще се намеси – може би като посредник между образованието и бизнеса.

-Дуалното образование е голяма тема в национален мащаб. За Пловдив става все по-актуална, заради повишаващата се индустриализация. Навлизат все повече нови компании, които строят фабрики и те имат нужда от кадри. Голямото очакване е, че мрежата от професионални гимназии ще може да бъде по-ефективна и да привлича повече деца. В момента имиджът на тези училища в обществото не е толкова добър, а от друга страна нуждите на индустрията са много ясни. Отдавна има редица професии в строителството, в машиностроенето, дървообработването, където заплащането е по-високо от това на някои висшисти. Професионалното образование дава добри кариерни възможности и развиване на допълнителни умения. В момента стартираме инициатива с бизнеса за създаването на Образователен индустриален борд, който да се опита да посредничи между фирмите и образованието. В него ще влязат общината, „Тракия икономическа зона”, част от големите компании в региона. Надявам се МОН да е част от този процес и да ни подкрепи така, че да имаме устойчив план, по който да работим. Идеята е бордът да е активна част от кампанията по набиране на деца следващата учебна година. От една страна имаме компании, които се нуждаят от професионалисти, но не знаят какво могат училищата, от друга – голяма част от професионалните гимназии са изключително изолирани от икономиката и пазара на труда и не полагат усилия да адаптират програмите си и да подготвят по-добре децата. Трябва да помогнем на гимназиите да се реформират и да дофинансираме системата така, че да имат адекватен маркетинг и реклама.

-Закупено ли е вече нужното оборудване, за да стартира обучението по Монтесори в пилотните 5 детски градини? Интересът на родителите е огромен.

-Оборудването е налично. В момента подготвяме дофинансиране на петте детски градини за допълнително оборудване. Във всяка от тях ще има по две групи. От декември, когато ще започне истинската работа по системата на Мария Монтесори, ще имаме пълно обзавеждане в десетте пилотни групи. В момента тече обучението на 30 преподаватели, които трябва да се дипломират през ноември. Паралелно с въвеждането на метода, сме предвидили и две години супервизия, т.е. новозавършилите преподаватели ще имат допълнителна методическа помощ от професионалисти така, че да е по-плавен преходът и по-лесно да се въведе програмата. Това е един дълъг процес, много нов за България. На много малко места така мащабно се въвежда нова обучителна система в публичното образование. Поехме предизвикателството да тръгнем по този път и да осигурим алтернативно и по-добро образование. Методът е популярен в цял свят и дойде време да се случи и в България. Искаме да разширим програмата, затова още през септември стартира втора обучителна група от 30 преподаватели в същите детски градини. Интересът от страна на родителите е голям, получихме много писма. От друга страна, младите преподаватели проявяват силен интерес да се доквалифицират за тази програма. Плановете на общината са в следващите три години да обучим до 30% от преподавателския състав на детските градини. В Пловдив върви и частен проект за Монтесори училище, което е следващата стъпка. Нека първо да направим устойчив проекта в детските градини, а след това да мислим как да стартираме такъв и за основното образование.

-Очакват ли се сътресения след сливането на седемте детски градини?

-Това сливане е част от програмата ни за намаляване на подблоковите детски градини. Над 1000 деца учат в тях, а условията там не са особено привлекателни. Със строителството на нови детски заведения постепенно решаваме въпроса, но се изискват сериозни инвестиции. Съкращения на учители няма да има, директорът ще е един.

2 КОМЕНТАРА

  1. И как разбра,че има избор за детските градини?Много хора изкара децата си болни и се регистрират на адреси,на който не живият.А ние ходим с автобус до подножието на Стария град и катерим тепето след това.Защото най-близката градина до нас Малкият принц се оказа и най желана в целия град..И двамата родители работим извън града.Системата за класиране ви е без никакъв контрол.Документи,които никой не проверя.Признавам си,че обмислях вариант за медицинско но …не го направих,обаче много родители го направиха…Пожелавам ви господине и на вас такъв избор.Язък за децата ни.

  2. Какво иновативно има в “Монтесори”-1870г.?Известна за своето време лекарка,работеща най-вече с психо-болни и изоставащи деца.Ако може този “измислен”зам.-кмет да го обясни,ама на специално организиран диалог с педагози,а не да се цели в парите на Айзъкс.

Коментарите са затворени.