До седмица ще бъде подписан договорът за мултифункционалните площадки на двете езикови гимназии

Английската и Руската щели да ползват безплатно съоръженията на новия спортен комплекс, който общината ще изгражда на техен терен

До 15 септември догодина трябва да е готова спортната зала на ЕГ „Иван Вазов“. Това увери днес зам.-кметът по спорт и младежки дейности в Община Пловдив Георги Титюков. Той организира специална пресконференция с идеята да хвърли светлина относно изграждането на спортен комплекс върху терен на Руската и Английската гимназии, относно строителството на зала за часовете по физическо на ЕГ „Иван Вазов“ и мултифункционални площадки за двете училища по програма на МОН.

Оказа се, че общината ще гради спортен комплекс за близо 10 милиона лева в дворовете на елитните гимназии. Директорите Николай Радев и Вихра Ерамян обаче научиха постфактум за амбициозния план. Те са притеснени, че проектът ще се реализира върху терен, който по документи е на тяхно разпореждане, а до момента по никакъв начин не е гарантирано, че възпитаниците на двете гимназии ще ползват бъдещата спортна база и при какви условия.

„Проведохме среща в Министерството на образованието и науката, за да разберем дали трябва да съгласуваме този проект. Отговорът беше „не“, защото се касае за подобрения върху имот, който е публична общинска собственост. Учениците от двете училища ще ползват напълно безплатно съоръженията“, поясни Титюков и отправи критика към сегашните стопани, че дворовете не били в цветущо състояние. А той възнамерявал да ги превърне в спортно бижу.

Спортният център ще се изгражда на площ от 150 декара. Проектът ще се реализира на два етапа – изграждане на 8 игрища на открито – 2 футболни, 3 за мини футбол, 3 многофункционални и трибуна с 200 седящи , а вторият е построяване на спортна зала, която можела да се ползва и за физкултурен салон.

Процедурата е на инженеринг и вече има избран изпълнител – „МСПОРТ БРОС”, не е обжалвана и договорът с нея вече е подписан. Фирмата има 120 дни да проектира и още 210 дни да реализира дейностите. Проектирането ще струва 150 хиляди лева, а изграждането на комплекса – над 5,6 милиона лева. Средствата ще дойдат от общинския бюджет, като вече са заделени първите 1,7 милиона лева. Ще бъдат изградени общо 8 игрища- две големи за футбол, 3 за мини футбол и три многофункционални, както и трибуна с 200 седящи места.  За втория етап за изграждането на спортна зала все още няма количествено стойностна сметка.

Зам.-кметът увери, че след проектирането всичко ще бъде съгласувано с двамата директори. И поясни, че паркиране в имотите на гимназиите няма да има, въпреки че се предвижда паркинг със 110 паркоместа в западната част.

Директорът на ЕГ „Пловдив“ Николай Радев, който присъства на брифинга, подчерта, че необходимостта от спортни площадки в дворовете на двете училища е очевидна, но тя трябва да е съобразена изцяло с нуждите на учениците. В случая липсват съоръжения, които са необходими за часовете по физическо. Радев добави, че именно спортната зала би следвало да е в началния етап от проекта, тъй като е от първа необходимост за гимназиите. По думите му голям проблем за сигурността ще е присъствието на десетки външни лица в двора на двете училищата.

Същевременно община Пловдив бави подписа за старт на процедурата за избор на изпълнител за изграждането на многофункционалните спортни площадки за двете гимназии, както и за Математическата и СУ “Св. Паисий Хилендарски”. Финансирането е по програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки в държавните и общинските училища на Министерство на образованието и науката. Проектът предвижда открити комбинирани площадки със специализирана настилка и разграфени полета за хандбал, баскетбол и волейбол. Ще бъде монтирано и оборудване за съответните спортове. Титюков увери, че подписите ще бъдат сложени до седмица, за да стартира работата по изграждането.

Що се отнася до тригодишната сага, свързана със спортната зала на ЕГ „Иван Вазов“, за която средствата се прехвърлят от 2019 година насам в общинския бюджет, зам.-кметът заяви, че проектът е одобрен и реалните строителни действия могат да започнат. За да бъде прерязана лентата за началото на новата учебна година.