Проектът на ЕГ „Иван Вазов” в партньорство с ученици от Испания, Полша и Гърция спечели eTwinning наградата в категория “Културно наследство” за 2018 година

„Замръзнали” картини на гимназисти имитират шедьоври на родни класици на изобразителното изкуство. Проектът “Art, English and … mannequin challenge” e изработен от учениците от Езикова гимназия „Иван Вазов“ в партньорство с техни връстници от Испания, Полша и Гърция. Излючително оригиналната идея и прецизната реализация донесоха на гимназистите наградата за eTwinning проект, посветен на темата на 2018 година – Културно наследство. Церемонията по връчване на националните eTwinning  награди за тази година се състоя в столицата и на нея бяха отличени 26 проекта, разпределени в 10 категории.

„Изключително съм щастлива, че спечелихме именно в този раздел, защото след броени дни започва домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата”, каза ръководителят на проекта Мая Кюлевчиева, преподавател по английски език в ЕГ „Иван Вазов” и eTwinning посланик.

Тийнейджърите проучвали и представяли в страницата на своя проект творчеството на майстори на изобразителното изкуство и скулптурата на своите страни. Предизвикателството на този етап се състояло в репрезентация (замръзнала картина) на героите от избрано произведение от родното изкуство. Повечето от българските участници се насочили към творби на Златю Бояджиев, Владимир Димитров-Майстора, Атанас Тасев, Стоян Венев, Вера Лукова.

Впечатлени от идеята, родителите също изявили желание да помогнат за осъществяване на проекта. Едни снимали или правели клипове, докато децата им се опитват да предадат максимално достоверно изобразеното на картината, други търсели подходящи „заместители“ на народните носии, трети подпомагали избора на място за снимките. Докато се забавлявали, младежите „влизали в картините“, имитирайки позите и настроенията на героите от шедьоврите на великите ни майстори. Понякога отнемало доста време, докато се получи желаният кадър или видео, но пък резултатите се оказали впечатляващи.

„Замръзналите картини” влезли в своеобразна надпревара. Учениците от училищата партньори  гласували за най-добрата. За победител била избрана тази на Златю Бояджиев и Бараците (Давид Перец и Васил Бараков). А клипът, изготвен от отбора, който представял творбата, се получил почти на професионално ниво.

„Идеята е учениците да разширят знанията си за културното наследство, в частност изобразителното изкуство. Описанията на картините трябваше да се правят на английски, което пък обогатява езиковите им умения. И всичко това се случва по изключително забавен и атрактивен за тях начин”, пояснява Кюлевчиева.

Друго от предизвикателствата по проекта изисквало да се докоснат до европейските и световни майстори на четката. В този случай пловдивските гимназисти заложили повече на импровизацията, но отново забавата вървяла ръка за ръка с изучаването на образци на изкуството. Натъквали се и на прелюбопитни факти. Като този, например, че в избраната картина на Доменико Гирландайо – флорентински художник от 15 век, е нарисуван извънземен кораб и човек, който гледа от земята и го сочи с ръка. Учениците „открили“ произведенията на Едвард Мунк, Василий Перов, Дега, Реноар, Репин. Така „се превърнали” в Иван Грозни и неговия син, в момичета край пиано, в ловци на раздумка, или в ужасени същества, надаващи писък.

На следващия етап от проекта част от интерпретациите станали забавни пъзели или още по-забавни комикси.

„В крайна сметка, освен развиване на английския, работен език в проекта, се получи чудесен електронен албум с вложени оригиналите и техните интерпретации, сътворени от българи, поляци, испанци и гърци. Учениците се ползват и от електронна книга с кратки представяния на велики художници от Европа и други страни, която е чудесен помощник в часовете по изобразително изкуство”, казва още Мая Кюлевчиева.

В края на септември тя и  учениците й получиха Национален Знак за Качество.

Мая Кюлевчиева получава наградата от Петьо Кънев – изпълнителен директор на ЦРЧР.