Където не можем да напълним цяла, ще правим опити да реализираме половин, за да запазим професиите, заяви началникът на РУО Иванка Киркова

14 паралелки ще бъдат закрити на първо класиране, тъй като учениците не са проявили никакъв интерес към тях. Това заяви началникът на РУО Иванка Киркова при обявяване на резултатите от първия етап за прием в гимназиите.

Само 8 са желаещите да учат „Търговия на едро и дребно” в СУ „Братя Миладинови”, а никой не е поискал хуманитарната паралелка в СУ „Св. Седмочисленици” и тази за изучаване на обществени науки в СУ „Симон Боливар”. За съжаление липса интерес към новата паралелка „Спедиция, транспортна и складова логистика”, за която обяви прием тази година Професионалната гимназия по транспорт. Затова пък другите четири паралелки в училището се запазват и продължават да набират ученици. Още една нова специалност няма да може да се реализира, поради липса на достатъчно желаещи и това е „Индустриални отношения” в Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника. Разкритата миналата година нова паралелка „Облекла по поръчка” в Професионалната гимназия по кожени изделия и текстил сега не е успяла да привлече интереса на седмокласниците и се закрива, но остава „Производство на бутикови облекла”. Минимален е броят на учениците за специалност „Вътрешни облицовки и настилки” с немски в Професионална гимназия „Пеньо Пенев”, но други две се запазват. Въпреки нуждата от кадри на пазара, нулев е интересът към „Машини и съоръжения за заваряване” в Професионалната гимназия по машиностроене. Там се закрива още една паралелка – „Автотранспортна техника”. Пада паралелката за работник в производството на кулинарни изделия с руски език в Професионалната гимназия по туризъм, както и „Озеленяване и цветарство” в Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия. За сметка на това обаче останалите паралелки на последните две гимназии са пълни, а интересът към тях се запазва трайно висок.

От РУО режат и една дуална паралелка – „Машини и системи с ЦПУ” в Професионалната гимназия по селско стопанство в Куклен. Тя се подкрепя от бизнеса, но кандидати няма. Опитът на СУ „Христо Ботев” в Калофер да събере ученици за „Организация на хотелиерството”, за втора поредна година е неуспешен. Защитеното и средищно училище „Христо Ботев” в Лъки също не успява да привлече кандидати за паралелка с предприемачески профил.

„Където не можем да напълним цяла паралелка, ще направим опит за реализираме половин, за да запазим професиите”, уточни Киркова.

За момента няма опасност от закриване на дуални паралелки, но все още се търсят достатъчно много ученици за попълване на свободните места. 13 са записаните в новата „Полиграфия” на Професионалната гимназия по дървообработване.