Регионалното управление на образованието е пренасочило учениците към специалности, в които има свободни места

Още 13 паралелки се закриват след трето класиране за прием в гимназиите. Причината е недостатъчният брой ученици, кандидатствали за тях. Регионалното управление на образованието е пренасочило приетите деца към специалности, в които има свободни места. Пада хуманитарната паралелка с английски в СУ „Хр.Г.Данов” и тази по предприемачество (задочно) в СУ „Найден Геров”. Преустановява се приемът за тапицерство и декораторство и за мебелно производство (задочно) в Професионалната гимназия по дървообработване.

В Професионална гимназия „Златю Бояджиев” в Брезово не са се събрали минимум деца за половин паралелка „Производство и обслужване на заведенията за хранене” и половин за „Механизация на селското стопанство”. И двете са задочни. В Професионална гимназия „Хр. Смирненски” в Карлово няма да има „Компютърни мрежи”, а в ПГ „Евлоги и Христо Георгиеви” – „Металорежещи машини” (задочно), макар че и двете са актуални и търсени на пазара на труда.

Пада паралелка в СУ „П.Р.Славейков” в Кричим, а в СУ „Христо Ботев” в Лъки подкрепената от бизнеса „Подземен и открит добив на полезни изкопаеми” не е събрала минимума желаещи. В Професионалните гимназии по селско стопанство в Куклен и в Белозем се закриват задочните „Производител на селскостопанска продукция” и „Земеделско стопанство”. Опитът да събере ученици, които да се обучават за производство на облекла от текстил се оказва неуспешен за професионалната гимназия в Първомай и тази паралелка също пада.

Директорите на съответните училища създават организация за записване на приетите за задочна форма ученици в самостоятелна.

Припомняме, че след обявяване на първо класиране бяха закрити 14 паралелки.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.