Пренасочват приетите учениците към други специалности или училища

Нулев прием за дърворезба, тапицерство, реставрация на мебели, интериорен и моден дизайн

images

20 паралелки ще бъдат закрити след трето класиране, стана ясно днес. Директорите имаха срок до 28 юли да съберат необходимия брой ученици, за да са попълнят паралелките си. Тези, които не са постигнали минимума от 18 деца в клас, трябва да уведомят класираните, че паралелката няма да съществува и да ги пренасочат към друга. Учениците и родителите имат право да изтеглят оригинала на документите, ако предпочетат да отидат в друго училище.

Падат непрофилирани паралелки в “Братя Миладинови”, “Хр.Г.Данов”, “Кл.Охридски”, СОУ “Асен Златаров” в Първомай и в асеновградското СОУ “Княз Борис”. Няма да се състоят паралелките по стопански мениджмънт, туризъм и информационни технологии съответно в “Д. Матевски”, “П. Яворов” и “С.Велики”. Не са се събрали достатъчно желаещи за двугодишното обучение за шивачи в “Ана Май” и за “Моден дизайн”-задочно. Под 9 ученици са поискали да учат за реставратори на мебели, тапицери, интериорни дизайнери и дърворезбари. Въпреки че заявката на Професионалната гимназия по дървообработване бе за половин паралелка във всеки от профилите, приемът ще е нулев.

В Професионалната гимназия в Сопот пада половин паралелка “Металорежещи машини” и “Работник в заведение за хранене” след 6 клас. Няма достатъчно желаещи за аниматори в туризма в Професионалната гимназия в Калофер, както и за задочно обучение “Машини и съоръжения за заваряване” в гимназията по машиностроене в Пловдив.