DSCF7099

Важно е всеки учител да има ясен фокус какво точно очаква от своите ученици. Те да бъдат центъра на класната стая. Отживелица е фронталният урок, в който преподавателят разказва, защото съвременните деца са много динамични, така че е важно да им задържиш интереса. Учениците трябва да са действащи в половината от урока, за да се упражнят и да могат да прилагат на практика това, което са научили в часа. Когато видят, че нещо им е е полезно и смислено, те са по-мотивирани и искат да учат. Важен е индивидуалният подход, да си близо до тях и да отчиташ интересите им.

Такава визия за образованието и за нов подход към учениците в съвременната класна стая представи Екатерина Василева от фондация “Заедно в час”. Снощи в Дома на културата се проведе първото от поредицата събития под мотото „сБЪДнИ промяната“ на фондацията, в което се включиха десетки учители от региона. Целта на инициативата е да събере хора от всякакви сфери, за да изразят мнение как образованието да бъде подобрено и да решат дали могат да кандидатстват за мотивиращи учители на “Заедно в час”.

“Новата инициатива на кампанията е “Будителите днес”, която цели да привлече повече хора, които чувстват себе си като съвременни будители. Вярваме, че те биха били страхотни участници в нашата програма”, обясни Екатерина Василева, която две години е работила като учител към фондацията. На базата на опита си тя сподели, че е важно да се развиват всички знания и компетентности на децата, без обаче те да бъдат затормозявани с излишна информация, която да няма приложение.

Събитието започна с провокация към присъстващите, които трябваше да уцелят от място стъклена купа в ръцете на Екатерина с топчетата, поставени пред тях. Шансът бе на страната само на млад мъж от първия ред.

“Когато си на първия ред е по-лесно да успееш. За съжаление в България е много важно къде си роден и в какво семейство. Децата, които имат късмета да растат в амбициозни семейства, които се грижат за тяхното развитие и заложби – успяват, а тези от крайните квартали и от малките региони на страната изостават спрямо връстниците си. Нашата мисия е равен достъп до качествено образование за всяко дете”, обясни Екатерина.

DSCF7098

По последни данни 40 на сто от българските деца до 15 години са функционално неграмотни. 22% от младите хора между 18 и 24 години нито учат, нито работят. Същият процент не завършват средно образование. Според PISA българчетата изостават с една година в сравнение с връстниците си от европейските държави.

Пловдив е един от първите региони, в които „Заедно в час“ започва своята дейност преди повече от 4 години. В момента 18 учители по програмата преподават в 10 училища в областта. Това е възможно благодарение на подкрепата на Община Пловдив, Регионалния инспекторат по образованието, на Пловдивския университет и на бизнес партньори като Liebherr и Schneider Electric.

Фондацията търси още мотивиращи учители, които минават през стриктен подбор. Първоначално желаещите попълват формуляр, а до 6 седмици получават отговор дали са подходящи. Комуникативност и лидерски умения, упоритост и устойчивост в трудни условия са сред водещите критерии за оценка на желаещите. Одобрените преминават през сериозна теоретична и практическа подготовка и стажуват в лятната академия на фондацията. Тези, които нямат педагогическа правоспособност, се включват в курс на Пловдивския университет.