Субсидията за ученици и студенти скача на пет лева, предвиждат средства за частните детски градини и училища

1 938 440 лева ще бъдат отпуснати от държавния бюджет за закупуването на топки, тенис ракети, волейболни мрежи и баскетболни кошове в училищата, както и участието на учениците в различни спортни състезания. Предложението е на спортния министър Красен Кралев и касае промените в размера на средствата за физическа активност.

Досега от държавния бюджет и от бюджета на общините се заделяха по 2 лева на дете и 3 лева на ученик, студент и курсант. Така една детска градина с 500 малчугани в нея можеше да бъде подпомогната с 1000 лева за спортни пособия и състезания. За едно средно голямо училище с 800 ученици пък се събират 2400 лева. С промените в размера на предвидените средства се предвижда за детските градини да се заделят 50% повече средства или 3 лева. Субсидията за ученик, студент и курсант скача на 5 лева.

С увеличение от близо 2 млн. лева за следващите години бюджетът за дейността ще бъде 4 854 970 лв. За първи път ще бъдат предоставени средства и за частните детски градини и школа. За близо 15 000 малчугани и ученици са предвидени 64 294 лв.

В доклада си спортният министър посочва, че при сегашното финансиране за училища, в които се обучават под 100 ученици, трудно се закупуват спортни пособия. Освен това цените на спортните уреди, екипи и съоръжения са се увеличили многократно от последната промяна на размера на субсидията през 2006 г.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.